ÄP fototoimetus • 29. november 2009 kell 21:00

Tulevik - Made in Chinestonia?

Tänane Äripäeva kaanelugu räägib hiinlaste invasioonist, täpsemalt küll rahast, sellest, et Hiina investeeringud hakkavad vaikselt Eestisse jõudma.

Olukord on lihtsustatult öeldes järgmine - Hiina rahval on vaba raha kõvasti - nad on kõvad säästjad ning viletsad laristajad. Ning kui senini on nad raha pannud USA valitsuse võlakirjadesse, siis nüüd on hakatud maailmas kokku ostma ka reaalseid varasid. Kõige lähedasem ja tuntum kaubamärk, millele hiinlased paar kuud tagasi käpa peale panid on GM-le kuulunud Hummer.

Nüüd on kuulda, et hiinlaste raha otsib väljakutseid juba igal pool ja tundub, et midagi susiseb ka Eestis. Näiteks Eesti Panga andmeil oli tänavu esimese poolaasta lõpuks kasvanud Hiinast pärit otseinvesteeringute maht aasta alguse kolmelt miljonilt kroonilt 114 miljonile kroonile, selle kuu algul käis Eestis äridelegatsiooniga Hiina asepeaminister Zhang Dejiang, ning Economist kirjutas nädala eest, nagu oleks hiinlased tundunud huvi Estonian Airi ostmise vastu. Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts tunnistas, et nii ongi, teiste seas on me rahvusliku lennukompanii vastu tundnud huvi ka hiinlased.

Lisaks on kuulda, et hiinlased on tundnud kindlat huvi ühe Muuga sadamas opereeriva transiidifirma vastu. Üha enam räägitakse ka võimalikust Hiina autode koostetehasest Tallinna Sadamasse. Äriregistris on hetkeseisuga 10 hiinlaste osalusega Eestis registreeritud firmat.

Äripäev ei põe ksenofoobiat, me ei karda ka uuendusi ega välisinvesteeringuid ja kohe kindlasti väärtustame me uute töökohtade loomist. Aga.

Meie meelest varitseb siin oht, et hiinlased kasutavad meid Euroopa Liidu liikmesriigina lihtlabaselt ära - toovad oma autode koosteliinid siia ja saavad niiviisi igati legaalselt Euroopa autoturule siseneda, kaubale märgitakse ju Made in EU.

Samas, eks iga koostöö ole mingit pidi kasulik, ka hiinlastega. Midagi ju ikka näppude külge jääb. Lisaks töökohad, eksport jne. Majandus lööb õitsele, uute töökohtade arvelt väheneb ühiskonnas pensionäride osakaal ning vähemalt mõni põlvkond saab tõepoolest reklaami-veerpalu kombel palmi all Mojitosid nautida.

Aga tõsi ta on, eks hiinlastega tule üha rohkem arvestama hakata, kuna nende mõjujõud (ja rahakott) on maailmas muudkui kasvamas.

Mida me tahame öelda - mündil on alati kaks poolt, kaalugem siis hoolega nii head kui ka vead läbi. Et uisapäisa ei tasu tormata, kuid liigselt võõristada ka ei maksa.

Ka USA multimiljardärist investeerimisguru Jim Rogers räägib juba pikemat aega, et mandariini keele õppimine võib lastele kasulik olla. Kuuldavasti on ka vähemalt ühes Tallinnas koolis juba nn hiina keele algõppega alustatud.

Autor: ÄP

Hetkel kuum