Rendihinnad keldrist katuseni

Tea Taruste 01. detsember 2009, 00:00

Infoportaal telemedia.ee leidis sõna "autorent" sisestamise tulemusena 248 rendifirmat. Samast allikast kaubikute rentijaid otsides pakkus sait välja ainult 11 teenusepakkujat.

ML Geodeesia OÜ on üks neist paljudest ettevõtetest, kus kaubiku- ja väikebussirent on kõrvaltegevuseks. "Jah, autorent on vaid üks lisateenus. Omal ajal jäi masin kätte, välja rendin kolme sõidukit," rääkis firma juhatuse liige Madis Lemsalu. Tema sõnul on nõudlust tarbesõidukitele piisavalt, enamasti renditakse masin ööpäevaks ja välja on kujunenud kindel klientuur.

Rendihinnad on ML Geodeesias keskmistest turuhindadest märksa madalamad. Näiteks renditakse 2006. aasta Citro?n Berlingo't välja vaid 250 krooni eest ööpäevas. "Hinnad on küll sellised, et enam allapoole lasta ei saa. Bussi (Iveco Daily 35C13) rendihinnaks on 500 krooni ööpäevas, teistel enamasti 800-900 krooni. Aga mul on vana masin ka," põhjendas Lemsalu madalat hinda.

Hansabuss AS alustas kaubikute rendiga pool aastat tagasi. "Eesmärk ei olnud mitte niivõrd turgu vallutada, kuivõrd pakkuda kliendile laiemat rendiautode sortimenti. Kaubikuid on rendipargis täpselt nii palju, et klientide nõudlus rahuldada," rääkis ettevõtte tootejuht Nils Lööne. "Renditavad kaubikud on pisikesed, ent kaubaveoks on võimalik rentida ka väikebusse, millest antud otstarbeks istmed eemaldatakse," lisas ta.

Lööne sõnul on rendiautode hinnad langenud, ent arvestades sõidukite rendi sesoonsust, on tõenäoline, et vajadus teenuse järele suve lähenedes kasvab ning siis kipuvad ka hinnad tõusma.

"Kliendid otsivad üha enam terviklikke lahendusi - parimat hinna ja kvaliteedi suhet, uuemaid autosid ning kõrgetasemelist teenindust. See on turul põhjustanud üsna arvestatava hinnavõitluse," kinnitas ta ning lisas, et turul tegutsevatest autorentijatest pea kaks kolmandikku opereerivad vaid 2-3 autoga ja paljud neist on rasketel aegadel oma tegevuse lõpetanud või lõpetamas.

Lööne ei arva et kütuseaktsiisi tõstmine järgmisel aastal tarbeautode renditeenuse turgu ja hindu mõjutaks. "Tegemist pole mugavusteenusega, renditakse ikkagi vajadusel," rääkis ta. Hansabuss teeb koostööd ERGO kindlustusega, kes klientidele taastusremondi ajaks tasuta asendusautot pakub ning seeläbi tuleb kliente ka tarbesõidukite rendiks.

Kaubikute rendi, müügi ja hooldusega tegeleva Autokaar OÜ juhatuse liige Oleg Dril tunnistas, et nõudlus on kehvapoolne ja kümnekonnast rendikaubikust kõik kogu aeg tööl küll ei ole. Kaubikut saab Autokaarest rentida ka tunnikaupa. Ööpäevane rendihind on 560 krooni.

"Optimaalne hind on välja kujunenud ja eks palju oleneb masina vanusest. Meile dumpinghindade teenusepakkujad probleemiks pole. Enamasti on tegemist ühe-kahe vana masina rentijaga ja kaua nad ikka sõidavad," muheles Dril, kelle sõnul 30 protsenti Autokaare rendiklientidest on püsiklientuur.

Olukorras, kus uusi tarbesõidukeid ostetakse näpuotsaga, võiks arvata, et vanu masinaid käiakse hoolsalt parandamas, et nende eluiga pikendada. Selle arvamuse lükkas Dril ümber: "Praegu on juba selline tendents, et parandama ka ei tulda - viimase vindini püütakse sõita katkise autoga."

Ehkki kaubikute ja väikebusside rendileandjate sõnul on hinnad on viimase aasta jooksul tublisti langenud, siis kaubikute rendihindu 2008. aasta märtsiga võrreldes selgub, et hinnad on vaid kümmekond protsenti väiksemad või hoopis tõusnud.

Näiteks kaubikud.ee-st sai Renault Master Maxi poolteist aastat tagasi ööpäevaks rentida 900, nüüd aga 1000 krooni eest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:20

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing