Pajula: lõppmäng sõltub nõrgimast

Katre Pilvinski 01. detsember 2009, 13:02

Balti riikide majandused jõuavad lõppmängu varasesse faasi järgmise aasta esimeses kvartalis, leiab majandusekspert, EBSi majandusteooria ja rahanduse lektor Hardo Pajula. Partii tulemus sõltub nagu ikka suuresti keti nõrgimast lülist, vihjas ta Läti riskile.

„Läänemere piirkonna majanduskasv taastub kardetust kiiremini,“ ütles Pajula ning lisas, et viimaste kuude optimismilaine mõjul on enamik rahandus- ja majandusorganisatsioone asunud oma lähiaastate kasvuprognoose ülespoole kruvima.

Ta lisas, et SEB viimaste prognooside järgi väljub Läänemere piirkond majandussurutisest juba järgmisel aastal, mil regiooni keskmine kasvumäär tõuseb 1,6%ni. „See, et SEB lükkab kasvuprognoose üles, on positiivne  kasvumärk.“

Samas on aga aastaga kolmes riigis lisandunud ligi 340 000 töötut. „Veel aasta tagasi vahemikus 4-7% kõikunud töötuse määrad tõusid selle aasta teises kvartalis kõigis kolmes riigis üle 13%.

„Halb uudis on see, et alates 2004. aasta maist, kui pidu pihta hakkas, tekkis Eestis juurde 62 000 töökohta – need on nüüd kadunud,“ ütles Pajula. Lätis on aasta jooksul kadunud ligi 180 000 töökohta.

Pajula sõnul seisavad Balti riikide valitsussektorid valusate reformide künnisel. „Selle aasta teises kvartalis ulatus kolme riigi valitsussektori eelarve puudujääk kokku 1,4 miljardi euroni. Ent eelarvepositsiooni nii kiire ja ulatuslik halvenemine tähendab paratamatult ulatuslikke reforme.“

Pajula tõdes, et Eestis on devalveerimise risk palju väiksem, kui oli hiljuti. „See aga ei tähenda, et risk ei võiks tõusta kui asjad Lätis kehvemaks lähevad," rääkis ta.

„Esiplaanile tõuseb taas poliitiline ökonoomia. Ellujäämismängu viimastes staadiumides on oma valuutast kinni hoidmine või lahti laskmine suuresti sisepoliitiliste valikute  küsimus,“ ütles ta ja lisas, et oluline on see, mis toimub rahanduse ümber ja tööturul. „Eelseisev kvartal on Lätile väga oluline.“

Pajula märkis, et euro on aastal 2011 käega katsutav. „Isegi suurimad pessimistid on pöördunud optimismi, meie šansid on suuremad kui mõnda aega tagasi. Aga arvan, et Läti risk on oluline, peaks olema valmis ebameeldivateks üllatusteks,“ ütles ta.

Lektori arvates eristub Eesti teistest Balti riikidest rohkem kui aasta tagasi. „Oleme eristunud tegelikult läbi aja, Skandinaavia korralekutsuv mõju on meid suuresti aidanud.“

„Minu arvates jõuavad Balti riikide majandused lõppmängu varasesse faasi järgmise aasta esimeses kvartalis. Partii tulemus sõltub nagu ikka suuresti keti nõrgimast lülist,“ ütles Pajula.

 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    05. December 2009, 21:51
    Otsi:

    Ava täpsem otsing