Piiriülene arstiabi ei saanud liikmesriikide heakskiitu

Kadrin Karner 01. detsember 2009, 18:46

Täna arutasid Euroopa Liidu liikmesriikide ministrid Brüsselis patsiendiõiguste direktiivi, mis oleks võimaldanud patsientidel saada arstiabi liikmesriikides samadel tingimustel kui oma riigis. Direktiivi osas ei jõutud kokkuleppele.

 „Mul on väga kahju, et poliitiline kokkulepe täna saavutamata jäi. Eesti arstidele oleks see tähendanud võimalust ravida muu hulgas ka teiste riikide patsiente,” ütles sotsiaalminister Hanno Pevkur. „Oleme lootnud ka sellele, et meditsiiniteenuse eksport tooks meie süsteemi vajalikku lisaraha,” lisas minister.    

Tema sõnul on Eesti piiriülese tervishoiuteenuse põhimõtteid toetanud, kuna need suurendavad nii patsientide võimalusi kui ka parandavad arstide ja haiglate toimetulekut. Näitena tõi minister Pevkur linnad Valga ja Valka – Valga haigla saab ravida ka Valka inimesi, kuna vastav võimekus on olemas ja samal ajal ei jää abita Valga elanikud. 

Kokkuleppe saavutamisel on tekkinud küsimus, kas direktiiv peaks laienema lisaks avalikele tervishoiuteenuste osutajatele ka erasektori teenuseosutajatele. Eesistujamaa Rootsi on esitanud mitmeid kompromissettepanekuid vastuolu lahendamiseks, kuid lahendust leitud ei ole. Küsimust arutavad edasi järgmine eesistujamaa Hispaania ning uus Euroopa Komisjon.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur osaleb 30. novembrist 1. detsembrini Euroopa Liidu tööhõive, sotsiaalpoliitika, tervise- ja tarbijakaitse küsimuste nõukogu (EPSCO) istungil Brüsselis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. December 2009, 18:46

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing