Aivar Hundimägi • 2. detsember 2009 kell 21:00

Rikaste TOP: Panustas Arco Varasse - Toomas Tool

Kindlasti on Tooli varandus suurem, kui see paistab meie rikaste edetabelist, sest tema ärihuvid ei piirdu Eestiga.

Tool ise on Eesti tuleviku suhtes väga pessimistlikult meelestatud. Palju pessimistlikumalt kui näiteks Urmas Sõõrumaa või Tiit Vähi. Tooli hinnangul muutub Eesti perifeeriaks, investorid pigem lahkuvad, kui tulevad, andekad noored lahkuvad samuti. Euro-ootustesse suhtub Tool irooniliselt ega usu, et sellest muutusest saaks Eesti majandusarengu uus kiirendus.

Sattusin Toomas Tooliga pikemalt kõnelema paar nädalat tagasi, kui ta oli Äripäeva teravdatud tähelepanu alla seoses finantsinspektsiooni uurimisega. Nii mustades toonides tulevikuvaadet Eesti kohta ei ole ma varem äriliidrite suust kuulnud.

Tool on üritanud hoidude meediasse sattumisest. Tema enda sõnul pole tal vaja meedias esineda. Ajakirjandusse suhtub ta ülikriitiliselt ja on väitnud, et tema kohta meedias ilmunu on olnud kõik vale.

Väidetavalt pani Tool oma edule aluse Mehukatti siirupi vahendamisega ja asus siis kinnisvara soetama. Tal õnnestus erastada Polümeer ja saada enda kätte kunagise Kirovi-nimelise näidiskalurikolhoosi baasil moodustatud Esmar, mis on praegu tema varakaim ettevõte Eestis.

Esmari suurim aktsionär oli Kaljo Visnapuu, lisaks temale oli aga ettevõttel veel umbes 2500 väikeaktsionäri. Pärast Visnapuu surma õnnestus Toolil osta Visnapuu leselt Esmari aktsiad. Tehing toimus 1999. aasta lõpus ning Äripäeva andmetel maksis Tool 28% Esmari aktsiate eest Visnapuu lesele 8 miljonit krooni. Nüüd on ta Esmari suuromanik ja tema kõrval on ettevõtte väikeaktsionärid Ellen ja Tiina Nellis.

Esmari juhiks sai Tallinna Panga endine juht Rait Lukas. Enne 1997. aasta börsikrahhi kuulus Tooliga seotud firmadele umbes kümme protsenti Tallinna Pangast.

Heades suhetes on Tool Isamaa ja Res Publica Liidu poliitikutega. Näiteks on ekspeaminister Mart Laar aidanud Eesti Ekspressi andmetel Toolil Gruusias kinnisvaraäriks vajalikke uksi avada.

Hetkel kuum