Vene pangad ei kuula valitsuse soovi rohkem laenu anda

Tõnis Oja 03. detsember 2009, 19:17

Vene pangad on ignoreerinud valitsuse jõupingutusi ärgitamaks ettevõtlusele laenu andma, mis seab ohtu toorainest sõltuva majanduse väljumise sügavast kriisist, kirjutas uudisteagentuur Bloomberg.

Venemaa keskpanga andmetel langes ettevõtluslaenude maht oktoobris 0,5 ning septembris 0,7 protsenti. Tarbijalaenude maht langes oktoobris 0,7 protsenti ning tegemist oli üheksanda järjestikkuse languskuuga. Finantstööstuse varade maht langes oktoobris 0,6 protsenti, aga aktsiakapital kasvas 3,1 protsenti.

Keskpanga üheksa intressikärbet rekordmadala 9 protsendini eelmisel kuul ei ole oma eesmärki täitnud ning krediiditingimusi parandanud. Ettevõtjad süüdistavad panku liigse kasumi tasku pistmises kasutades ära madalaimaid intresse, millega nad saavad laenu keskpangalt ning kõrgemaid, millega nad ise välja annavad. Krediidiliinide kokkukuivamine võib takistada Venemaad rekordilisest 10,9protsendilisest majanduslangusest väljatulekul.

Pangad ei väljasta laenu, sest kardavad, et tagastamatute laenude protsent kasvab ning see võib endaga kaasa uute provisjonide spiraalse kasvu.

Võrreldes 2008. aasta 1. jaanuariga on halbade laenude provisjonide maht kasvanud enam kui kolm korda 586,3 miljardi rublani. Oktoobris kasvas kahjumis krediidiasutuste arv 171ni võrrelduna 142 kahjumis oleva pangaga septembris.

Samal ajal kui valitsus kutsus panku üles ettevõtetele laenu andma, tegi rahandusministeerium ettepaneku pangandusregulatsiooni tugevdamiseks, mis toob endaga ilmselt kaasa pankade arvu vähenemise.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. December 2009, 19:17
Otsi:

Ava täpsem otsing