Virge Haavasalu • 6. detsember 2009 kell 21:00

Telekomi ülevõtuhind võib jõuda kohtusse

TeliaSonera valmistas reedel aktsionäride koosolekul pettumuse Eesti Telekomi aktsionäridele, kuna ei näidanud üles vähematki vastutulelikkust väikeaktsionäride ettepanekute suhtes, ütles Kawe Kapitali partner Kristjan Hänni.

"Kui nad oleksid aktsepteerinud kohtus täiendava neutraalse auditi esitamist, oleks asjalood teised," ütles Hänni pärast üldkoosolekut. Kuna nad seda ei teinud, näitasid nad üles üleolevat suhtumist väikeaktsionäride suhtes, mis võib viia selleni, et Hänni pöördub kohtusse.

"Mul on aega kolm kuud pärast üldkoosoleku otsuse tegemist kasutada kõikvõimalikke õiguslikke meetmeid, millest üks on hagita menetlus," kommenteeris Hänni. "Oleneb, mida investorid otsustavad," lisas ta.

Hänni soovib täiendava finantsanalüüsi tegemist ettevõtte väärtuse ja kujunenud aktsiate ülevõtmishinna kohta. Aktsionäre huvitasid reedel eelkõige lisadividendid ja uue ülevõtmishinna võimalik kujunemine.

TeliaSonera asepresidendi ja finantsjuhi Per-Arne Blomquisti kinnitusel on nad valmis kohtusse minema, kui väikeaktsionär otsustab ülevõtmishinda vaidlustada. "Olen veendunud, et me ei kaota kohtus, kuna lähtume seadusest. See on kõige tähtsam meie jaoks," sõnas ta.

Lisaks soovisid aktsionärid saada TeliaSonera kinnitust, et kohtusse pöördumise korral on ettevõte nõus sõltumatu arvamuse esitamisega firma väärtuse kohta. "Meil on ülevõtmisaruanne ja sõltumatu audiitori aruanne," toonitas Blomquist. "Meie jaoks on väga oluline järgida kõiki kohtunõudeid. Me ei teeks midagi muud, kui on meie tavamenetlus, mis see on, selgub kohtus."

Hänni küsis, kas TeliaSonera on nõus täiendava aruandega või püüab kõiki võimalusi kasutades sellest mööda hiilida. TeliaSonera finantsdirektor ütles, et ei püüa muid reegleid kehtestada.

Koosolekut juhtinud vandeadvokaat Hannes Vallikivi märkis, et mis tahes kohtumenetluses, kus järgitakse protseduure, otsustab ikkagi kohus, kas ta võtab täiendava auditi arutluse alla või mitte. Igal juhul esitavad mõlemad pooled oma argumendid, märkis ta.

Kauaaegne Eesti Telekomi aktsionär Arno Kirt oli TeliaSonera käitumises pettunud. "Väga kehva esindaja olid saatnud. Kordas nagu plaat ühte ja sama asja."

Hetkel kuum