Töösturid lõid rahakoti valla 

Katariina Krjutškova 08. detsember 2009, 18:12

Töötleva tööstuse investeeringud suurenesid kolmandas kvartalis võrreldes teise kvartaliga 74 protsenti ehk üle poole miljardi krooni, mis võib näidata, et puidu-, mööbli-, ja paberitöötlejad kohanduvad praeguste oludega paremini.

„Investeerime ikka, näiteks ostsime masinaid juurde ja investeerimine jätkub,“ ütles kümblustünnide tootja Benexter OÜ juht Eneri Raudsepp. Kui varem töötles ettevõte vaid metalli, siis uute seadmetega sai võimalikuks ka puidutoodete valmistamine.Täpsemaid detaile ei soovinud Raudsepp avaldada, sest ei tahtnud, et konkurendid haisu ninna saaksid.

Küll aga märkis Raudsepp, et uusi tootmisvahendeid osteti juurde just kolmandas kvartalis. „Me ei priisanud valel ajal, kui hinnad olid kõrged ja nüüd tundus õige aeg,“ lausus Raudsepp, kes põhjendas otsust ka sellega, et tootmisvahendite hinnad on viimasel ajal oluliselt langenud.

Majandusteadlase ja Mainori kõrgkooli ettevõtluse instituudi direktori Andres Arraku sõnul on see majanduslikus loogikas igati õige reageerimine. Pealegi näitab suur kasvunumber, et Eesti ettevõtjad on praeguses raskes seisus paindlikud. Küll aga ütles Arrak, et uute masinate soetamine muudab tootmist tõhusamaks, kuid tööpuudust see samm ei lahenda, pigem hoopis vastupidi.

Arrak välistas, et rohkem kui poole miljardi kroonine investeeringu kasvunumber oleks vaid ühe ettevõtte suure rahapaigutuse teene. Pigem peab ta tõenäolisemaks, et mitmed väiksemad ettevõtted käituvad ratsionaalselt.

Müügipakendite valmistaja Stora Enso Packaging ASi juht Kaia Sims ütles, et nemad kohe kindlasti ei kuulu nende ettevõtjate hulka, kes kolmandas kvartalis oleks jõulisemalt investeerima hakanud. „ Kõik meie masinad on kapitalimahukad. Meil pole selline haru, kus sõltuvalt ajast tehakse suuri investeeringuid. Eesti oludes ostame neid masinaid superkallilt,“ nentis Sims.

Mööblitootja Ideemööbel OÜ juhi Tõnis Toodo sõnul ei ole nad samuti kapitalimahukat vara soetanud ei esimese, teises ega kolmandas kvartalis, sest toodete hinnad on praegu veel väikesed. Küll aga plaanib väikefirma järgmisel aastal kütteseadmetesse planeerida.

Teine mööblitootja Kerom OÜ juht Einar Kulla ütles, et tema ettevõtte viimased investeeringud jäävad pigem viie kuni kuue aasta tagusesse minevikku. Ta lausus, et tänu sellele on ta võrreldes konkurentidega siiski heas seisus. „Praegu ei ole mõtet, et ma ei näe, et ma ostaks uued seadmed ja leiaks nendele tööd,“ lausus Kulla.

 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    10. December 2009, 13:08
    Otsi:

    Ava täpsem otsing