Müügimaks jagab saiad kaheks

Katariina Krjutškova 09. detsember 2009, 18:23

Nädala eest lubas Tallinna linnapea Edgar Savisaar müügimaksust vabastada saia-, leiva- ja piimatooted. Siiski jagab müügimaksu eelnõu saiad ja leivad harilikeks ja luksuslikeks.

Luksuslikud ehk maksustatud pagaritooted on saiad ja leivad, kui need sisaldavad lisandeid: rosinaid, mett, aprikoose, juustu, mune, mett ja teisi hõrgutisi. Lisaks ei tohi mitteluksusliku leiva ja saia kuivainete massis olla üle viie protsendi rasva ja suhkrut.

„Oh, Jeesus Maria!“ lausus selle loetelu peale Pagaripoiste juht Meelis Pärn. Ta kirjutas tingimused paberile ja helistas Äripäeva tunni möödudes tagasi. „Õnneks must leib, mis on ka minu lemmik, ei ületa viit protsenti! Juhul, kui seal on aprikoosid või rosinad sees, siis võib jääda sinna piiri peale,“ lausus ta.

Maksust jäävad vabaks harilikud batoonsaiad ja ka sepikud. Küll aga sisaldavad Pärna sõnul väikesed saiad ja peenemat sorti maiustused enamasti üle kümne protsendi rasva ja suhkrut.

„Et kui närv on must ja tahaks ajule natuke puhkust anda, siis see on luksus?“ esitas Pärn küsimuse. Ta lisas, et vähemalt seegi on hea uudis, et maks pannakse peale juulist, kuigi jäi veidi murelikuks: "Märtsis tuleb elektriaktsiis ja siis veel seda, teist ja kolmandat. See paneb ikka hingeldama küll. Ega siin midagi rääkida ei ole," tõdes Pärn.

Ta oletas, et osa leivatootjatest võivad hakata maksupettusega tegelema, kui nende toodete rasva-ja suhkruprotsendid jäävad viie protsendi piirimaile. Pärn lisas, et õnneks ikkagi nii palju tooteid ei ole, mis võiksid piiri peale jääda, kuid hulga küsimusi tekitas see ettevõtjas siiski.

„Ei usu, et see tootearendussuunda ja tootmist väga palju mõjutama hakkaks,“ lausus Leiburi müügidirektor Asso Lankots, kuid nentis, et nende ettevõte pole kõiki stsenaariumeid, mis juhtuma võiks hakata, läbi arutanud. Teema on veel nii värske.

„Leiburi puhul on tegu lihtpagaritoodetega, siis eeldan, et enamus tooteid Leiburi tootevalikust sinna alla ei lähe,“ ütles Lankots. Ta lisas, et toodete retseptid on kinnitatud, seetõttu ei hakata oluliselt midagi muutma. „Rukkipalad, Tallinna peenleivad ja Kirde saiad - nende retseptimuutmine ei käi nii, et nüüd maks tõusis ja muudame koostise ära,“ lausus Lankots. Küll aga võib see tema arvates mõjuda hinnasõbraliku toote väljatootmisele, kui püütakse teha võimalikult odav ja maksuvaba toode.

Eesti Pagari juhil Veikko Vaarjal läks järg käest, kui Äripäev talle luksuslike pagaritoodete lisandite nimekirja ette loetles. „Lasen toidutehnoloogidel üle lugeda selle tänuväärt Tallinna seaduse,“ lausus vaid Vaarja.

Müügi- ehk luksusmaks hakkab Tallinnas volikogult heakskiidu saades kehtima 1. juulist. Müügimaksuga loodetakse Tallinna linna eelarvesse koguda 150 miljonit krooni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    14. December 2009, 12:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing