9. detsember 2009 kell 21:00

Pagarid peavad saiad kahte lehte lööma

Luksuslikud on saiad ja leivad, mis sisaldavad lisandeid: rosinaid, mett, aprikoose, juustu, mune. Lisaks ei tohi mitteluksusliku leiva ja saia kuivainete massis olla üle viie protsendi rasva ja suhkrut.

"Oh, Jeesus Maria!" lausus selle loetelu peale Pagaripoiste juht Meelis Pärn. Ta kirjutas tingimused paberile ja helistas Äripäeva tunni aja pärast tagasi. "Õnneks must leib, mis on ka minu lemmik, ei ületa viit protsenti! Juhul kui seal on aprikoosid või rosinad sees, siis võib jääda sinna piiri peale," lausus ta. Maksust jäävad vabaks harilikud batoonsaiad ja ka sepikud. Küll aga lisandub Pärna sõnul üks protsent maksu väikestele saiadele ja peenemat sorti maiustele, sest need sisaldavad enamasti üle 10 protsendi rasva ja suhkrut.

"Et kui närv on must ja tahaks ajule natuke puhkust anda, siis see on luksus?" esitas Pärn küsimuse. Ta lisas, et vähemalt seegi on hea uudis, et maks pannakse peale juulis.

Pärn oletas, et osa tootjaid võib hakata maksupettusega tegelema, kui nende rasva- ja suhkruprotsendid jäävad viie protsendi piirimaile.

"Ei usu, et see tootearendussuunda ja tootmist väga palju mõjutama hakkaks," lausus Leiburi müügidirektor Asso Lankots.

"Leiburi puhul on tegu lihtpagaritoodetega, eeldan, et enamik tooteid sinna alla ei lähe," ütles Lankots. Ta lisas, et retseptid on kinnitatud ja muutma midagi ei hakata.

Eesti Pagari juhil Veikko Vaarjal läks järg käest, kui Äripäev talle luksuslike pagaritoodete lisandite nimekirja ette luges. "Lasen tehnoloogidel üle lugeda selle tänuväärt Tallinna seaduse," lausus ta vaid.

Autor: Katariina Krjutshkova

Hetkel kuum