Kriis: ettevõtte tulumaksu kaotamisest ei juhtuks midagi

Katre Pilvinski 14. detsember 2009, 18:16

Ettevõtte tulumaks on Euroopas konkurentsi moonutav maks – need on ainult mõningased protsendid, mida see täidab riigieelarvetes. Põhilaekumised tulevad tööjõu- ja tarbimismaksudelt, ütles tööandjate keskliidu juhataja Tarmo Kriis.

„Lühiajalises plaanis Leedu ettevõtte tulumaksu langetamine Eesti käekäiku väga ei mõjuta,“ sõnas Kriis. „Leedus on ikkagi piisavalt suured eelarve probleemid ja tegelikult on võrdlemisi raske ette ennustada kuidas nemad oma eelarve tasakaalu saavad. Nad võivad langetada ühte või teist maksu, aga tegelikult on Leedu ettevõtluskeskkonna mõistes natuke ikkagi riskantne koht ning seetõttu ma ei näe otsest mõju,“ lisas ta.

Kriisi sõnul sunnib maksukonkurents kindlasti ka Eestit oma maksumäärasid korrigeerima ja üle vaatama, aga leedulased võivad olla sunnitud lähiaastatel makse hoopis tõstma. „Ma ei näe nende puhul väga palju häid lahendusi.“

„Ettevõtte tulumaksu küsimus ei ole nii märgilise tähendusega. Arvan, et välisinvestorid peavad palju olulisemaks märgiks teatud mõttes stabiilsust. Riigi rahandus- ja maksunduskeskkonna pikaajalist vaadet ja ettearvatavust,“ rääkis Kriis.

„Tegelikult on ettevõtte tulumaks minu arvates Euroopas konkurentsi moonutav maks kergelt. Ega pikemas plaanis midagi katastroofilist ei juhtuks kui Euroopas ettevõtte tulumaks üldse ära kaotataks,“ märkis ta ja lisas, et sotsiaalselt on see siiski tundlik temaatika.

„Kui vaadata kui palju laekub tavapäraselt ettevõtte tulumaksust riigieelarvetesse Euroopas, siis need on ainult mõningased protsendid, mida ettevõtte tulumaks täidab. Eks ikka põhilaekumised tulevad tööjõumaksudelt ja tarbimismaksudelt ning ka keskkonna maksudelt, mis on praegu ka Euroopas kasvav trend,“ sõnas Kriis.

Ta ütles, et Leedu maksulangetus on ikkagi signaal, et maksusid tuleb langetada ja kõik riigid selle nimel tegutsevad. Eestil tasub silmad lahti hoida, et mitte jääda sabassörkijaks.

"Eesti on täna läinud seda teed, et eelarve tasakaalu huvides on maksukoormust tõstetud, mis kindlasti on ettevõtjatele ebamugav ning ähendab nende vabade vahendite ja investeeringute pärssimist sisuliselt."

Kriis lisas, et loomulikult ettevõtjad eeldavad seda, et riik kulutaks vähem. Kuid teisest küljest on oluline, et riigil on püsivad tulud. See näitab teatud mõttes vastutustundlikkust. "Tõenäoliselt me näeme Eestis lähiaastail maksukoormuse kerkimist SKP suhtes."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    17. December 2009, 14:20
    Otsi:

    Ava täpsem otsing