Euroopa panganduses kahjumid veel õhus

Anu Jõgi 16. detsember 2009, 10:26

Kuigi maailma rahaturgudel hakkab tegevus elavnema, pole Euroopa pankade seis endiselt usaldusväärsust saavutanud, kirjutab Helsingin Sanomat.

Ebakindlus avaldus esmaspäeval Austria panga Hypo Group Alpe Adria riigi valdusesse võtmisega. See oli väike pank, millel oli aga suur osa tegevusest Ida-Euroopas. Majanduse taandumise tagajärjel sattusid Ida-Euroopa tarbijad ja ettevõtted võlaprobleemidesse, mis tõi piirkonnas tegutsevatele lääne pankadele suuri kahjumeid.

Kuigi Briti ja euroriikide pangad on juba saanud sadade miljardite suurusi kahjumeid ja kaotanud väärtust, on suur osa neist veel õhus, tõdes oktoobris IMF. MFi arvutuste järgi kujuneb Suurbritannia ja euroala riikide kahjumite ja kahanenud väärtuse summaks kokku 1000 miljardit eurot, millest on praegu veel kirja panemata 60 protsenti.

Pankade probleemid on kuju muutnud: kui 2007–2008 tuli kahjum väärtpaberite väärtuse kahanemisest, siis nüüd põhjustavad probleeme ettevõtete ja laenajate võlad.

Euroopa panganduskriisist rääkimine on siiski veidi eksitav, sest Euroopas on ka panku, mis on pääsenud kriisist rahalise toeta. Siiski ulatub kriisi mõju kõikjale, sest pangandustegevus käib üle riigipiiride.

Kriisi ulatust näitab ka see, et uudisteagentuuri Bloomberg järgi on Euroopa riigid toetanud panku erinevatel viisidel kokku 5300 miljardi euroga viimase kahe aasta jooksul. Suurema osa sellest annavad riikide pankadele antud garantiid.

Suurbritannia on eri viisidel oma panku toetanud kokku 950 miljardi euroga. Suur hulk panku on täielikult või osaliselt riigistatud, kaasa arvatud hiiglaslik Royal Bank of Scotland. Saksa pankadest oli oktoobri seisuga 24 küsinud riigilt tuge kokku 233 miljardi euro ulatuses.

Soome pangad on lehe teatel kriisis küllaltki hästi hakkama saanud. Soome Panga ja finantsjärelevalve hinnangul jätkub pankadel raha, et katta kahjumid ja võlaprobleemid. Eelmisel nädalal avaldatud hinnangu järgi on panganduskriisi risk Soomes olematu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. December 2009, 13:49

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing