Romet Kreek • 20. detsember 2009 kell 21:00

Miks väljutakse riigivõlakirjast?

Maailma suurim võlakirjafond vähendas valitsuse võlakirjade osakaalu ja suurendas raha osakaalu suurimaks alates Lehman Brothersi kokkukukkumisest mullu septembris.

Pacific Investment Managementi ehk lühendatult PIMCO Bill Grossi juhitav Total Return Fund kasvatas novembris raha osakaalu seitsmele protsendile võrreldes oktoobrikuise miinus seitsme protsendiga. Fond saab olla rahas miinuses tuletisväärtpaberite tõttu. Oktoobris oli valitsuse võlakirjade osakaal viie aasta suurim ehk 63 protsenti, novembris kahanes see 51 protsendini.

Kuid miks võlakirjafondi juht müüb maailma kõige turvalisemaks peetavaid võlakirju? Ega ühest vastust sellele ei ole. Fondi pressiesindaja keeldus Bloombergi palvele kommenteerida positsioonimuutust.

Bill Gross ütles 7. detsembril CNBCs esinedes, et USA valitsuse paberid on üle hinnatud võrreldes võimaliku inflatsiooniga.

Laiem ökonomistide vaade on selline, et USA majandus kasvab tuleval aastal piisavalt, et sundida Föderaalreservi baasintressi tõstma. Arvatakse, et nullilt kuni 0,25 protsendilt, millega praegu pangad keskpangalt raha laenuks saavad, kasvab intress 0,75 protsendile.

"Võlakirjatootlused kasvavad tuleval aastal," lausus Diawa Asset Managementi fondijuht Tsutomu Komiya. "USA majandus taastub ja sellest tuleneb võimalik intressi tõstmine."

Kui intressid tõusevad, siis võlakirjade hinnad kukuvad ja tootlused kasvavad. Sellel ajal ei ole mõnus võlakirjades istuda. Võimalik, et võlakirjade müük ei olnud tingitud usalduse vähenemisest USA valitsuse võlakirjade vastu, vaid laiemast vaatest, et võlakirjad ei pruugi olla parim koht, et osa saada intressitõusust või võimalikust ootamatust inflatsioonipuhangust.

Ühtlasi kärpis fond hüpoteeklaenudega tagatud võlakirjade osakaalu väikseimaks alates 2000. aastast ehk 12 protsendile.

Pankade nn turvaliste investeeringute jaht on ajanud võlakirjade tootlused ülimadalaks ja mõnede arvates on tegemist mullistumisega. Majanduskasvu kiirendes kipuvad võlakirjade tootlused kasvama, kuna kasvav majandus nõuab rohkem (laenu)raha.

Hetkel kuum