BÖRS: Aasias jõulujärgne kosumine

Silvia Viidik 28. detsember 2009, 10:09

Aasia aktsiaturud on kerkinud juba kolme nädala kõrgeimatele tasemetele pärast positiivseid majandusuudiseid Hiinast ja Jaapanist.

Hiina tööstusettevõtete kasumid ületasid viimasel kolmel kuul kriisieelsed tasemed, toonitades sellega taas majanduse tugevnemist kõikide abipakettide ja krediidi kättesaadavuse lihtsustamise järel. Ettevõtete puhaskasum kasvas 7,8 protsenti aasta esimesel üheteistkümnel kuul aasta varasemaga võrreldes ning jõudis 2,59 triljoni jüaanini (379 miljardit USA dollarit), teatas täna varahommikul Pekingi statistikaamet.

Ka Hiina kolmanda kvartali kasv on igati rõõmustav, kuigi kannustatud tugevalt abipakettidest. Septembriga lõppenud kolmikkuul kerkis riigi majandus 8,9 protsenti aasta varasemaga võrreldes. Rahvusvahelise valuutafondi hinnangul võib Hiina Jaapanilt järgmisel aastal napsata ka maailma suuruselt teise majanduse tiitli.

Jaapan väärib samuti Aasia tõusus oma tähelepanu. Tööstustoodang kasvas riigis novembris juba üheksandat kuud järjest ning kerkis 2,6 protsenti. Seda kannustas tugevnenud eksport, aga tõusule võivad siiski veel põntsu panna paisuvad varud ja langevad palgad.

Jaapani järgmise aasta eelarvega vaeva näinud 77-aastane rahandusminister Hirohisa Fujii on viidud haiglasse ohtlikult kõrge vererõhu ja ületöötamise tõttu, teatas täna ministeerium.

Jaapani Topix indeks on kerkinud 0,59 protsenti pea 915 punktile ning Nikkei 225 indeks 1,33 protsenti enam kui 10 634 punktile. Hongkongi Hang Seng indeks on tõusnud 0,17 protsenti 21 553 punktile ja Hiina CSI indeks 1,57 protsenti 3 478 punktile. India Sensex indeks on kerkinud 0,75 protsenti 17 360 punktile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. December 2009, 10:09
Otsi:

Ava täpsem otsing