Belka: turud Euroopa suhtes optimistlikumad kui IMF

Sirje Rank 29. detsember 2009, 15:42

Tõusutrendis finantsturud on Euroopa majanduse lähiaja väljavaadete osas optimistlikumad kui IMF, ütles Rahvusvahelise Valuutafondi Euroopa osakonna juht Marek Belka fondi veebilehel avaldatud intervjuus.

„IMFis analüüsime me majanduskasvu taastumise struktuuri, nähes nii kasvu kannustavaid kui pidurdavaid jõude,“ ütles Belka. „Majandus on toibumas, kuid see trend ei ole veel kuigi tugev, ehkki olukord on ilmselgelt paranemas,“ lisas ta.

Samas on toibumine väga ebaühtlane – niisamuti kui oli väga erinev ka finantskriisi mõju Euroopa riikidele.

IMFi oktoobrikuise prognoosi järgi kahaneb euroala SKP tänavu 4,3% ning kasvab tuleval aastal 0,3%.

Belka hinnangul ei ole ka Euroopa pangandussektor veel nii heas seisus kui fond seda näha tahaks, kuid sellest hoolimata on aeg kriisimeetmeid koomale tõmmata. Ära tuleks lõpetada kõigile ühe mõõduga mõõtvad abinõud ning keskenduda konkreetsete finantsasutuste konkreetsetele probleemidele.

„Me teame, et probleemid puudutavad piiratud arvu institutsioone ja just nendele tuleb keskenduda.,“ ütles Belka. „Valitsused peavad kindlustama, et pankadel oleks piisavalt kapitali kasvavate laenukahjumitega toimetulekuks ning uute laenude väljastamiseks.“

Tööpuudus ei hakka Belka sõnul aga vähenema enne, kui ettevõtlus on uuesti hoo sisse saanud. Järk-järgulist toibumist võib loota 2010. aasta lõpupoole ning edasi 2011. aastal.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    29. December 2009, 15:42
    Otsi:

    Ava täpsem otsing