Kasahstanist sai tänavu maailma suurim uraanitootja

Sirje Rank 31. detsember 2009, 09:51

Ajal, mil paljud maailma riigid panustavad tuumaenergeetikale, on Kasahstan uraanitootmist suurendanud 63% ning tõusnud selle aastaga maailma suurimaks tootjaks, edestades nii Kanadat kui Austraaliat.

Lõppeval aastal tootis Kasahstan 13 900 tonni uraani, teatas Kasahstani riiklik aatomienergiafirma Kazatomprom. See kogus moodustab kolmandiku kogu maailmas 2009. a toodetud uraanist, vahendas agentuur Bloomberg.

Tuleval aastal tahab Kasahstan uraanitootmist suurendada veel 29% võrra 18 000 tonnile.

Uraanitootmisest on Kasahstanile saamas edukas ekspordiala - tarnelepingud on sõlmitud nii Venemaa, Jaapani, Hiina kui Indiaga. Maailma tuumaenergeetika assotsiatsiooni prognoosi järgi kasvab nõudlus uraani järgi maailmas lähiaastatel 50%.

Kasahstanis on 15% maailma uraanivarudest.

Tänane Financial Times kirjutab sel nädalal avalikkuse ette jõudnud infost, et Kasahstan oli Iraaniga kokku leppimas mahukat tehingut uraani müügiks, mis olnuks vastuolus ÜRO sanktsioonidega. Kasahstani välisministeerium lükkab väited tagasi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    31. December 2009, 09:51
    Otsi:

    Ava täpsem otsing