Siim Sultson • 4 aprill 2010

Paldiski gaasiterminal tooks tööd ja raha

"Eesti eesmärk peab olema terminali siia rajamine, kuna sel moel saab Eestist veeldatud maagaasi piirkondlik keskus, mis mõjub lisaks varustuskindlusele ja hinnale hästi ka ekspordile ning tööhõivele," rõhutas Balti Gaasi tegevjuht Urmo Männi.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts kinnitab valitsuse toetust ideele. "Ma ei tea, kas see terminal siia jõuab. Kuid see on valitsuse soov, et see veeldatud maagaasi terminal, mis hõlmab Balti riikide ja Soome energiaturgu, tuleks meile, see tooks investeeringuid. Kui pingutame, siis saaksime selle terminali küll," uskus ta.

Partsi sõnul tooks terminal konkurentsi ja õiglasemad hinnad. "Praegu õigupoolest Eestis gaasipakkumistes konkurentsialge puudub," märkis minister.

Parts ütles, et seni käib veeldatud maagaasi töörühma arutelu liikmesriikide vahel, kuhu, mida ja kuidas. Tegemist on Euroopa Komisjonis heaks kiidetud Balti energiaturu ühendamise plaaniga.

Leedulased on veendunud, et piirkondliku veeldatud maagaasi terminali ainuõige koht on Leedus, Klaipedas, kirjutas Logistics Finland. Esialgsete plaanide kohaselt peaks leedulaste terminal olema valmis 2013. aastal.

Balti Gaasi hinnangul tõuseb edaspidi veeldatud maagaasi osatähtsus, kuna see on gaasitarbijatele soodsam. "Veeldatud maagaasi hindadel on tänu ületootmisele trend langeda, maagaasil konkurentsi puudumise tõttu tõusta," rääkis Männi. Tema sõnul oli eelmisel aastal veeldatud maagaasi hind Euroopas poolteist kuni kaks korda odavam kui Venemaa gaasi hind.

Eesti Gaasi müügiteenuste direktor Raul Kotov ei usu, et piirkondlik veeldatud maagaasi terminal midagi siinsel gaasiturul muudaks. "Ma ei usu, et veeldatud maagaasi terminal tooks sõltumatust Vene gaasist, pigem aitab see katta ära tippusid. Ma ei usu sellesse sõltumatusse ja odavusse," märkis Kotov. Ta möönis, et on perioode, kus veeldatud maagaas on Vene gaasist odavam, kuid on ka vastupidiseid perioode.

Eesti Gaas kasutab valdavalt Gazpromi gaasi ja ka mõnede teiste tootjate gaasi, kuid seegi tuleb Gazpromi torusid mööda.

Hetkel kuum