20. mai 2010 kell 19:36

Aasia eksportöörid kiruvad odavnevat eurot

Euroopas valitsev majanduskriis on tugevalt mõjutamas Aasias tegutsevaid ettevõtteid, kuna odavnev euro muudab Aasia jaoks ühele tähtsamaile turule eksportimise märksa kallimaks.

Suurimaks mureallikaks firmadele jääb endiselt oht, et eurotsooni probleemid aeglustavad Euroopa aeglast majanduskasvu ülemaailmsest kriisist väljatulemisel, mis omab veelgi suuremat mõju eksportimisele, vahendab Financial Times.

Hiina Kaubandusministeeriumi masinate ja elektroonikatoodete ekspordi informatsiooni osakonna direktori Qi Zhongyi sõnul on firmad kannatanud „suuri kaotusi“, kuna Euroopa ühisvaluuta on selle aastaga kukkunud 14,5% renminbi vastu.

„Me ei ole täpselt uuringut läbi viinud ja meil pole täpseid arve, kuid kahjud ei piirdu kindlasti ainult masinate ja tehnoloogia ekspordiga,“ ütles Qi.

Hetkel on Euroopa Liit Hiina suurimaks ekspordituruks, moodustades kokku 19,7% ehk 236 miljardit dollarit kogu Hiina ekspordist. Euroopa Liit eksportis Hiinasse täpset poole vähem – 128 miljardit dollarit.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum