Meelis Mandel • 26. mai 2010 kell 7:05

Eesti Pank: seisakulähedane olukord võib kesta ka 2011

Majanduslangus võib tänavu jätkuda ja seisakulähedane olukord kesta ka aastal 2011, leiab Eesti Pank oma värskes ülevaates "Rahapoliitika ja majandus".

Sissetulekute ja müügikäivete langus jättis osa ettevõtteid oma laenukohustuste täitmisel hätta ja sundis neid pankadega läbi rääkima, seisab ülevaate majanduse prognoosi puudutavas lisastsenaariumis. Ettevõtete võlakoormuse vähenemine võib toimuda mitmel viisil: käivitatakse uusi projekte, mis aitavad vähendada vanadest vähemkasumlikest projektidest tulnud võlga või hoida kokku kulusid, et vanade projektide kesised rahavood suudaksid katta nendega seotud laenukohustusi.

"Praegu on pigem märke teise viisi realiseerumisest," kirjutab Eesti Pank oma ülevaates. "See aga tähendab, et majanduslangus võib 2010. aastal jätkuda ning seisakulähedane olukord kesta veel ka 2011. aastal."

Keskpanga poolt läbi viidud küsitlus näitas, et mullu hindas pea 40% Eesti ettevõtjatest tavapäraste kanalite kaudu majandustegevuse rahastamisel tekkinud raskusi suureks või erakordselt suureks. "See näitaja on märksa kõrgem, kui teistes vaadeldud ELi riikides," kirjutas Eesti Pank.

Hetkel kuum