1. juuni 2010 kell 19:26

Euro pole enam ihaldatav investeering

Üha suurem hulk Wall Streeti välisvaluuta strateege väidab, et riikide keskpangad on turvalisemate investeeringute otsinguil loobumas eurosse ja sellega seotud varadesse investeerimisest.

Eelmise nädalaga kukkus euro 2,4 protsenti dollari vastu, kuigi Hiina Riiklik Välisvaluuta Administratsioon, kelle käsutada on 2,4 triljonit dollarit reserve, kinnitas Eurooopa võlakirjadesse ja ühisvaluutasse investeerimise jätkamist.

Euro on alates 2009. aasta novembrist  kaotanud dollari vastu 20 protsenti enda väärtusest, vahendab Bloomberg. See on omakorda proovile pannud euro kui reservvaluuta väärtuse suhetes dollariga.

Selle aasta esimese kolme kuuga on aastases võrdluses Euroopa tagatud sissetulekuga turgudelt välja voolanud 105 miljardit eurot, andes selgelt märku, et eurodes väärtustatud varad on kaotamas enda võlu, ütleb Nomura Holdings. Välisvõlga investeerijad tõid eelmise aastaga Euroopasse kokku 225 miljardit eurot.

„Selgelt on näha, et välisriikide keskpangad aeglustavad euroga seotud varasse investeerimist,“ ütles välisvaluutatehingute uurimisega tegeleva firma Nomura direktor Jens Nordvig. „Kahtluse alla on sattunud ühiskondlik raamistik, Euroopa Keskpanga usaldusväärsus ning kogu see ebakindlus on ajendamas investoreid viima enda vara eurotsoonist välja.

Euroopa probleemidest on kasu lõikamas USA. Bank of New York Melloni iFlow andmetest nähtub, et investorid on asunud ostma Ühendriikide võlakirju. See aasta 20. mail oli kumulatiivne rahavoog Ühendriikide Rahandusministeeriumisse eelmise aasta keskmisega võrreldes neli korda suurem. Euro oli sel hetkel väärt 1,2487 dollarit. Aasta tagasi märtsis, kui euro viimati langes alla 1,25 dollari, müüsid investorid Ühendriikide võlakirju eelmise aasta keskmisest 10 korda rohkem, paigutades raha euro ja teiste valuutadega seotud varadesse.

„Üha enam hakatase taipama, et euro väljavaade on üsna tume,“ ütles BNY Melloni välisvaluuta osakonna direktor Samarjit Shankar. „Meil on tõendeid, et keskpankurid ja reservihaldajad hülgavad eurot.“

Täna õhtuks oli euro langenud 0,38% ning võrdsustus 1,2261 dollariga.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum