Sirje Rank • 1. juuli 2010 kell 7:20

Arvamus: Poola ja Eesti näitavad euroalal teed

Eesti ja Poola on finantskriisile reageerinud erinevalt, kuid mõlemat on saatnud edu ning mõlemat võib vaadelda kui eeskuju teistele Euroopa riikidele, kirjutab Rootsi majanduslehe Dagens Industri analüütik Gunnar Örn tänases kommentaaris.

Eesti on otsustanud rasked otsused kohe ära teha ja seada end valmis euroga liitumiseks. Poola on lükanud euroga liitumise määramata tulevikku – eile avaldatud Läänemeremaade majandusolukorra analüüsis ei prognoosi Swedbank Poola liitumist enne 2015. aastat.

Seni on oma valuuta Poolale kasuks tulnud – madalamate intressimäärade ja valuuta nõrgenemisega on keskpank suutnud majanduslangust vältida, samas kui Eesti SKP kahanes mullu 14%. Aga mis siis, kui see oli seda väärt, küsib Örn. Võib-olla tasub Eesti lühiajaline järsk langus end ära pikemas perspektiivis? Võib-olla maksab Poola tagantjärele kallilt oma algse edu eest kriisiaastatel?

Määrav pole mitte see, kas valuutakurss on ujuv või fikseeritud, vaid nagu ütleb Swedbanki analüütik Cecilia Hermansson eilses Läänemere riikide majandusraportis: „Kriis euroalal on näidanud, et olenemata sellest, millise strateegia üks või teine riik rahaliidu osas on valinud, kõigil tuleb pingutada selle nimel, et riigi rahaasjad oleksid korras ning majandus konkurentsivõimeline.“

Hetkel kuum