1. juuli 2010 kell 15:33

Suurbritannia ärid püstitasid investeerimisrekordi

Selle aasta esimeses kvartalis näitasid Suurbritannia äride investeeringud teenindusse ja ehitusse 20 aasta kiireimat tõusu.

Rahvusvahelise statistikaameti arvandmed näitasid 7,8% tõusu 29,1 miljardi naelani, kirjutas telegraph.co.uk. See on kõige pöörasem hüpe peale 1987. aasta I kvartalit, mis ületas majandusteadlaste ootusi, kes seni arvasid, et kasv jääb eelmise kvartaliga võrreldes 6% kanti.

Aastases arvestuses vähenesid investeeringud 7,7%, mullu samal ajal oli aastane langus 11%. Majandusteadlased ütlevad, et teeninduse ja ehituse investeeringute järsk tõus tuleb panna kriisi aegse tugeva languse konteksti.

"Märgime, et (1987. a - toim) I kvartalile järgnes äriinvesteeringute rekordiline väljavool ja viimase majandussurutise ajal kukkusid investeeringud läbi 28% piiri," rääkis Varun Bhabha ettevõttest Barclays Capital.

Teeninduse investeeringud kasvasid tänavu I kvartalis 11,1%, samal ajal kui ehitussektor näitas 36,5%list tõusu. Tööstussektor kukkus 0,2%.

CBI ja KPMG sõltumatu uuring näitas, et Londoni ettevõtted elavdavad investeerimist aasta teises pooles ja kui enamik firmadest tundis veel surutist, plaanis osa neist juba kulutuste suurendamist möödunud kuue kuuga võrreldes.

125 küsitletud ettevõttest kavatses 58% järgneva 12 kuu jooksul laieneda, 32% neist tahtis tegevust laiendada Londonis.

Autor: Jaana Pikalev, Anne Oja

Hetkel kuum