Sirje Rank • 9. juuli 2010 kell 7:04

Jalgpalli finaalis võidab ka majandus

Pühapäevasest jalgpalli maailmameistrivõistluste finaalist, kus vastastikku on Hispaania ja Holland, võidab ka võitjariigi majandus.

ABN Amro panga ökonomist Hein Schotsman prognoosib, et võidust ergutust saav eratarbimine võib võitjariigi majanduskasvule lisada 0,25 protsendipunkti. Hispaaniale võiks see tähendada tänavu prognoositud languse asemel majanduse kasvu, vahendas agentuur Bloomberg.

Kahe Euroopa meeskonna kohtumine finaalis annab eurooplastele võlakriisi paines mõnusat vaheldust. See kulub marjaks ära nii hollandlastele, kes maadlevad jätkuvalt oma pankade päästmisega, kui hispaanlastele, kes peavad hakkama saama Euroopa ühe suurima tööpuuduse tingimustes. 

Kui hollandlased võidavad, paneb see selle maailmanurga jälle kaardile ning aitab ekspordifirmasid,  ütles Schotsman. Lisaks võib see ergutada eratarbimist ca 700 miljoni euro võrra.

„Majanduse toibumine sõltub praegu jätkuvalt laovarude täiendamisest ja ekspordist, samas kui sisenõudlus mõõnab. Eratarbimise kasv oleks väga tervitatav,“ ütles ING Groep panga ökonomist Charles Kalshoven.

Hollandi majandusele, mis on euroalal suuruselt viies, prognoositakse tänavu 1,25% suurust kasvu. Hispaanias, kus SKP on kaks korda suurem, prognoositakse SKP langust 0,3%.

Itaalia võit Prantsusmaa üle 2006. aasta maailmakarika finaalis ajendas ABN Amrot riigi majanduskasvu prognoosi kergitama 0,2 protsendipunkti võrra 1,7%-le. Seda põhjendusega, et rõõmsad tarbijad kulutavad rohkem. Tegelikult kasvas Itaalia majandus tol aastal 2%.

Hispaanias ei pruugi võimalik võit siiski nii ilmset eratarbimise kasvu tuua. Majandus on alles äsja langusest välja pääsenud ning tööpuudus 20% piiril. „Meie rahvusvahelisele mainele oli finaali pääsemine väga positiivne,“ ütles Caixa Catalunya peaökonomist Javier Segura. „Aga ma ei julge väita, et see kindlasti SKP-le mõjuks.“

Hispaania tööstusminister Miguel Sebastian ütles aga, et võit võib ajendada majandusprognoose tõstma.

Firmad juba võidavad – Hollandi õlletootja Heineken teatas eile, et ilus ilm ja jalgpall suurendavad õlle müüki. Holland Screen Video on välja rentinud kõik oma 12 hiigelekraani. Hispaania telefirma Gestelevision Telecinco aktsia kerkis Hispaania finaali pääsemise järel börsil 5,4% - firmale kuuluvad mängude ülekandeõigused Hispaanias.

Võitjameeskond ise võib tarbimisse oma panuse anda. Võidu korral on Hispaania meeskonna igale jalgpallurile lubatud preemiaks 600 000 eurot, kirjutas ajaleht Marca. Hollandi meeskonnas oleks De Telegraafi andmeil preemiaks 300 000 eurot mängija kohta, vahendas Bloomberg.

Hetkel kuum