9. juuli 2010 kell 14:26

Maailmapank laenab 6,2 mld Pakistanile

Maailmapank kiitis neljapäeval heaks neljaaastase 6,2 miljardi dollarilise laenuprogrammi Pakistanile, mille abil riik saaks suurendada maksutulusid, tõhustada energiaressursside käitlemist ning abistada konfliktseid piirkondi.

 Laenuprogrammiga üritatakse suunata raha eelkõige sinna, kus riigil seda enim vaja on, vahendab Financial Times. Pakistan on lahinguid pidamas al-Qaedaga seotud militaristidega, mille tulemusel on alates 2009. aastast kodunt lahkuma sunnitud üle kolme miljoni inimese, survestades niigi habrast majandust.

Maailmapanga sõnul tugevdatakse pingutusi aitamaks riigil suurendada maksutulusid. Riigi poolt pakutavate peamiste teenuste krooniline alarahastatus on viinud Pakistani olukorda, kus üha enam sõltutakse välisabist. Pakistani maksu ja sisemajanduse kogutoodangu suhe on üks maailma madalamaid.

"Maksu ja SKT suhte, mis hetkel on 10,2 protsenti SKT-st, suurendamine on elulise tähtsusega mobiliseerimaks ressursse, mis investeeriks inimarengusse ning infrastruktuuri, luues usaldust riigi aktsiaturu vastu ja kaitstes riigi majandust," ütles Maailmapank pressiteates.  

"See strateegia tunnistab, et vaja läheb finantsdistsipliini ja kindlat poliitikat, kui me tahame viia Pakistani majanduse laiapõhjalise kasvuni, suurendada tööhõivet ja kahandada vaesust, luues jätkusuutliku makroökonoomilise stabiilsuse," ütles Maailmapanga Pakistani esindaja Rachid Benmessaoud.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum