Jaana Pikalev • 12. juuli 2010 kell 7:34

KUIDAS käituda pärijarollis?

Kui jäädavalt lahkub lähedane isik, jäävad kehtima tema sõlmitud lepingud või võetud kohustused, millega peavad toime tulema leinavad pereliikmed või sugulased.

"Enne pärimistunnistuse väljastamist on lahendused ajutised," rääkis Swedbanki juriidilise divisjoni juht Riho Roopõld ning lisas, et kuigi pärijarolli kohe täitma asuda ei saa, võiks siiski esimesel võimalusel krediidiasutust juhtunust teavitada.

Panga jurist Dmitry Kuravkin lisas, et panka võib teavitada ka telefonitsi, misjärel saab asutus ise rahvastikuregistrist info paikapidavust kontrollida ning vastava kande olemasolul pole surmatunnistusega kohaletulek vajalik.

Et asjad pärast lähedase surma lihtsamini aetud saaks, soovitavad notarid teha testamendi. "Näiteks võivad abikaasad või kooselavad partnerid teha vastastikuse testamendi," rääkis Notarite Koja tegevdirektor Eve Strang. Koja jurist Kaitti Persidski lisas, et ajalist võitu see pärimismenetluses anda ei pruugi, kuid võib lihtsustada pärimise protsessi.

Notari kandidaat Siret Paavel-Margna juhtis tähelepanu, et pärandvaraga seonduvate õiguste realiseerimisel ja kohustuste täitmisel on oma kindel järjekord, mida rikkuda ei tasu, sest see võib kaasa tuua isikliku vastutuse teiste võlausaldajate ees. "Näiteks SMS-laenu andja nõuab sult raha ja sa annad alla, maksad ära ning vastutad pärast oma isikliku varaga teiste võlausaldajate ees, mistõttu tasub enne võlgade maksma hakkamist uurida, kuidas see käib," selgitas Strang.

Pikemalt saad praktilist artiklit lugeda SIIT. Selleks vajaliku päevapileti saad soetada SIIT.

Hetkel kuum