Anne Oja • 19. juuli 2010 kell 13:44

Saksa väikepank aitas Iraanil majandusblokaadi murda

Iraanil õnnestus Saksamaal asuva väikepanga abiga ÜRO majandussanktsioonidest kõrvale hiilida, kirjutas The Wall Street Journal.

Europaeisch-Iranische Handelsbank (EIH) asub Hamburgis. Ainuüksi 2009. aastal käis Europaeisch-Iranische Handelsbankist läbi ligi miljardi dollari eest tehinguid, mille taga olid sõjatööstuse, kaasa arvatud ballistiliste rakettidega, seotud Iraani organisatsioonid. Paljud neist on kantud USA, ÜRO ja ELi mustadesse nimekirjadesse.

2009. aastal loodud makseskeem seisnes selles, et EIH tegi Iraani panga Sepah korraldusel eurodes tehinguid. Iraani võimudega koostööd tegev Sepah ise on USAs, ÜROs ja ELis relvarehingute ja tuumatehnoloogiaga kauplemise pärast mustas nimekirjas ega saa arveldusi teha.

Saksamaal registreeritud neljast Iraani pangast sai piiranguteta tehinguid teha vaid EIN, mille asutas grupp Iraani ärimehi 1971. aastal ja mis on Saksamaa finantsjärelevalvele avatud.

Saksamaa on Iraani peamine kaubanduspartner Euroopas. Kaubavahetuse maht ulatus selle aasta esimese nelja kuuga 1,8 miljardi dollarini.

Hetkel kuum