Katariina Krjutškova • 2. august 2010 kell 8:19

Opositsioon pärib, miks tahetakse riigistada gaasifirma põhivõrk

Keskerakonna fraktsioon esitas täna majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsile arupärimise gaasifirma põhivõrgu riigistamise kohta.

„Valitsusliidu kavatsus riigistada gaasifirma Eesti Gaas põhivõrk on valimiseeelne populism,“  ütles Keskerakonna fraktsiooni liige Kalev Kallo. „Riigil tuleb selleks kulutada miljardeid kroone, kuid gaasi hind tarbijatele odavamaks ei muutu.“

„Teame, et kohe peale eraldamist Eesti Energiast tõstis võrguteenust osutav firma Elering ligi 20% võrguteenuse tasu, mida tundsid kõik kodanikud oma elektriarvet tasudes, kas riigil on tulnud soov tõsta ka gaasi võrguteenuse tasusid?“

Kallo sõnul on riik on arvutanud, et torud võiks üle võtta 600 – 700 miljoni krooni eest, samas tänane torude omanik arvab, et tema varandus on väärt 4-5 miljardit Eesti krooni.

„Nagu näeme, on tegemist seitsmekordse hinnavahega,“ ütles Kallo. „Kindlasti on tegemist esmaste reaktsioonidega  ja läbirääkimiste käigus on võimalik üksteisele lähemale jõuda, aga sama kindel võib olla, et alla miljardi see summa ei jää. Samas on ju teada, et gaasi müük ja gaasivõrgu ülekande- ja jaotusteenust osutavad meil ju eraldi juuriidilised isikud.

 

 

Hetkel kuum