Jaana Pikalev • 8. august 2010 kell 12:41

Kalvi: maksetüüp on tavaline ärikokkulepe

Pangamakse tüüp on kokkulepe äritehingus, mis lähtub poolte kokkulepetest, mis peaaegu teadlikult paneb Eesti ettevõtted oma äripartnerite kulusid kinni maksma, tunnistas Liviko juht Janek Kalvi.

Et statistika kohaselt umbes 65% panga välismaksete kuludest kannavad Eesti ettevõtted on Kalvi sõnul äripartnerite poolte kokkuleppe küsimus. „See kes maksab pangakulud, on vaadeldav nagu üks paljudes tingimustest, mis äritehingute juures kokku lepitakse,“ selgitas ta.

Ta arutles, et see võib tulla ka mingisugusest teadmatusest või rumalusest, miks Eesti ärimehed või ettevõtted on teise äripoole pangakulusid maksnud, kuid eelkõige tugineb kõik kokkulepetele.

Kalvi enda sõnul ei kasuta Liviko juba pikemat aega seda tüüpi makseid, kus neil ei tuleks kinni maksta kõik pangakulud. „Me kasutame 50/50 makseid juba pikka aega. Välja arvatud Venemaaga on olnud üksikud puhud, kus on tahetud, et meie need maksaksime,“ lisas ta.

Kui üle  60% ettevõtetest teevad teistmoodi, on see üks viis, kuidas on kokku lepitud. „Ma ei usu, et ärimehed ei teadvustata nende kulude olemasolu ja lastakse lihtsalt minna nii nagu läheb,“ möönis Kalvi. Samas on ta veendumusel, et magistritöö arvutustest tulenev kulusäästu ei pruugi nad nii suurelt tunda. „200 miljonit ei pruugi tulla Eesti ettevõtjatele juurde kuskilt nagu taevast, see võib tähendada, et mingid muud tingimused vaadatakse ümber ja see on omakorda kulu ja arvestatav kulu,“ kommenteeris Kalvi.

Joogitootja sõnul on sagedasti OUR ehk täissummas saajale tüüpi maksed sagedasemalt talle teada Venemaaga suheldes ja äri ajades „Seal teine osapool tihti tehinguid tehes esitab ühe tingimusena, et raha, mis ta kätte saab, sellelt ei arvutataks maha täiendavaid pangakulusid,“ lausus Kalvi.

 

Hetkel kuum