Kadri Paas • 22. august 2010 kell 8:55

Lember: tööpuudus suureneb peatselt uuesti

Vastne sotsiaaldemokraat Kajar Lember kirjutab enda blogis, et Eesti maksunduse kitsaskohad peaks üle vaatama ning ettevõtluse edendamise nimel makse vähendama.

"Enamik Euroopa riike tegi kriisi puhkedes nii üldisi maksusüsteemi muudatusi kui ka piiratud muudatusi maksukategooriates või -määrades. Seda ikka selleks, et ergutada ettevõtjaid uusi töökohtasid looma ja leevendada tööpuuduse sotsiaalseid tagajärgi," kirjutab Lember.

Tema hinnangul käib Eesti ettevõtjal, kes saaks tööotsijale poole kohaga tööd pakkuda, aga inimese palkamine üle jõu, sest maksukoormus on osalise tööajaga töötaja puhul proportsioonist väljas.

"Samuti peaks võimalikult lihtne olema ettevõtlusega alustamine füüsilisest isikust ettevõtjana. Eesti maksunduse jäikuse tõttu valitseb selles vallas taandareng ja FIEde arv meil hoopis väheneb jõudsalt," kritiseerib sots.

Euroopa Liidu suuremad liikmesriigid on Lemberi väitel keskendunud nõudluse taastamisele ning tööhõive kaitsmisele, mis toob ka uue majanduskasvu.

"Mitmel pool on peetud arukaks toetada mitmesuguste maksukärbete kaudu kõige haavatavamate inimrühmade ostujõudu. Riigid suunavad avaliku sektori investeeringud eeskätt infrastruktuuridesse ja toetavad väikese ja keskmise suurusega ettevõtteid garantiide ning laenurahaga," kiidab Lember.

Tema sõnul nn enam kui selge, et suvel näiliselt peatunud tööpuuduse kasv hakkab paari kuu jooksul taas tõusma.

"Lihtsa näitena - ka minu enda ettevõttes on suveperioodil üle kahekümne inimese rohkem tööl, kelle tähtajalised lepingud lõpevad kahjuks koos suvega ning selliste hooajaliste töökohtade arv tervikuna on Eestis päris suur," märgib poliitik.

Hetkel kuum