Katre Pilvinski • 25. august 2010 kell 16:42

Ligi: eksportijad on olnud tublid kohanejad

Varemarvatust kiiremat majanduskasvu kommenteerides ütles rahandusminister Jürgen Ligi, et Eesti ettevõtted on olnud väga head kohanejad ning nende positsioonid eksportturgudel on paranenud.

„Võib öelda, et sellist majanduskasvu me tahtsimegi. Sisu poolest tahtsime majanduskasvu, mis ei põhineks võlgu ja ülemäärasel eratarbimisel, vaid tähendaks eelkõige ekspordivõimekust, konkurentsivõimet ja investeeringuid,“ kommenteeris rahandusminister Jürgen Ligi suvist majandusprognoosi.

Ligi nentis, et majanduskasvu näeme ka tulevikus, kuid nii kõrgete ekspordinumbrite säilime ei ole realistlik juhul, kui ei hakka suurenema investeeringud. „Kuid investeeringute paranemist me ka prognoosime. Kui me räägime sisenõudluse taastumisest, siis see taastub esimeses järjekorras investeeringute osas. Suurt laenukasvu sel ja järgmisel aastal, ega ka palgakasvu ei ole ette näha – väiksest kasvust saame rääkida.“

Minister märkis, et kui meil armastatakse väga palju väita, et meie majandust veavad umbes kolm riiki, kuhu me kaupa müüme, siis see on osa tõest. „Soome, Rootsi, Saksamaa majandus on meile väga tähtis selleks, et me suudaksime eksportida. Aga ei tasu ennast alahinnata – meie ettevõtted on olnud väga head kohanejad ja meie ettevõtete positsioonid eksportturgudel on paranenud. Need mõlemad tegurid on olulised,“ rääkis Ligi.

„Kui valitsust kiita, siis kahtlemata see poliitika, mida me ajasime, ei pidurdanud kohanemist. Me ei saa rääkida kunstlikest stiimulpakettidest Eestis, mis kohanemist oleksid takistanud ja selle majanduskasvu juures tuleb öelda, et kindlasti ei näe me taastumas mulli. Igal juhul saab see olema parem kasv, ehkki väiksem kui see on viimasel ajal olnud,“ oli minister rahul.

 

Hetkel kuum