Katre Pilvinski • 25. august 2010 kell 17:50

Säälik: majanduskasv tuleb laialt baasilt

Majanduskasv on tulnud üsna laialt baasilt, mitte ainult elektrienergia ekspordilt nagu arvati, märkis rahandusministeeriumi makromajanduspoliitika osakonna juhataja Andrus Säälik.

Säälik ütles, et paranenud on tööstussektori konkurentsivõime, mida omaltpoolt on toetanud ka välisnõudluse paranemine. „Tegelikult on kogu Euroopa majanduskasvu aidanud tugevana hoida see, et on olemas eksportturud Aasias ja Lõuna-Ameerikas."

Sääliku sõnul on ekspordikasv ja sellest tulenev majanduskasv tulnud üsna laialt baasilt. „Kui teise kvartali tulemuste järel kommenteeriti, et mingit kasvu pole sisuliselt olnud, see oli puhas elektrienergia eksport, siis juba ekspordi enda numbritest on näha, et elekter, mis koosneb mineraalsete toodete gruppi, pole olnud ainus ekspordi ja majanduskasvu vedaja,“ märkis ta.

Tema sõnul on sisenõudluse poole pealt näha, et tarbijate usk riiki on taastumas. „Lisaks tarbimisjulgusele on näha, et ka reaalmajanduse numbrid sisenõudluse poolelt hakkavad paranema. Jaemüük on taastumas ning seda toetavad ka käibemaksu laekumised, mis on selgelt tõusutrendis,“ ütles Säälik.

Hetkel kuum