Sirje Rank • 28. august 2010 kell 12:19

Luman ärgitab panku laenukraane avama

Kaubandus-tööstuskoja juhi Toomas Lumani sõnul oleks ettevõtluslaenude portfelli kasv igati tervitatav.

Kui suurpankade kahjumid võrduvad ühe buumiaasta kasumiga, siis reaalmajanduses on üsna vähe neid, kes nii kergelt pääsesid.

„Finantssektori võimalus mõjutada majanduse kiiret taastumist on suur ning ettevõtluslaenude portfelli kasv oleks igati tervitatav,“ ütles Luman pressiteate vahendusel. „Usun, et pangad peaksid kandma oluliselt suuremat vastutust ning tegema rohkem, kui nad täna teevad ettevõtlusele uute laenude väljastamisel ja olemasolevate refinantseerimisel.“

Statistika ja viimased prognoosid näitavad juba taastumise märke. Osades sektorites kasvab nõudlus taas ja on veidi kergem hingata. Kriisieelsete tasemeteni jõudmine nii mahus kui hõives võtab aga veel aega, nentis Luman.

2010/2011. a ärihooaja märksõnadeks on ettevõtlikkus, eksport ja kvalifikatsiooni tõstmine.

„Järgmine suur riiklik eesmärk peakski olema kvalifitseeritud ja ettevõtlik rahvas,“ ütles Luman. „Seda ei ole ehk nii lihtne mõõta, eesmärgistada ja saavutada, kui seniseid verstaposte, kuid see ei peaks meid hirmutama vaid pigem innustama.“

Ärihooaja avamise raames esitleti ning allkirjastati ka Ausa hinnastamise kokkulepe.

Hetkel kuum