Sirje Rank • 28. august 2010 kell 7:04

Rootslased võtavad aktsiatest raha välja

Suur ebastabiilsus maailma aktsiaturgudel on peletanud rootslased oma raha aktsiatest välja võtma – selle asemel on nüüd rekordtasemel rootslaste pangahoiused.

Samas jätkatakse aktiivselt laenuvõtmist, millest enamus läheb eluaseme soetamiseks, kirjutab tänane Rootsi majandusleht Dagens Industri.

 Teises kvartalis hoiustasid rootslased pangakontodel 35 miljardit Rootsi krooni, millega kogusumma on kasvanud madalast intressimäärast hoolimata 974 miljardile Rootsi kroonile. Viie aastaga on summa kasvanud 400 miljardi võrra, kirjutab leht.

Analüütikud tõlgendavad seda pagemisena riskantsematest varaklassidest.

„Rootslased on oma investeeringute suhtes tähelepanelikumaks muutunud. Enam ei istuta vaikselt paadis edasi, kui ümberringi tormab,“ ütles DI-le Marie Giertz, Landsförsäkringari peaökonomist.

Teises kvartalis müüsid rootslased statistikaameti andmeil aktsiaid rohkem kui ostsid 7 miljardi Rootsi krooni eest, fondiosakuid müüdi rohkem 4 miljardi krooni eest.

Heitlikest aegadest hoolimata jätkati aga uue laenu võtmist – teise kvartalis kasvas majapidamiste laenukoorem 55 miljardi Rootsi krooni võrra, mis siiski märgib varasemate kvartalitega võrreldes rahulikumat kasvutempot. Kaks kolmandikku laenudest on eluaseme soetamiseks.

Edaspidi hakkab laenunõudlust piirama finantsinspektsiooni poolt kehtestatud ülempiir sellele, kui suures osas vara maksumusest pangad laenu saavad anda ning samuti eluasemelaenude intressimäärad. Samal ajal pole Rootsi valitsus kiirustanud muutma maksuseadust, mis lubab osa eluasemelaenu intressidest maksustatavast tulust maha arvata.

„Maksuvabastusega ergutab riik ju laenama, kehtestades teise käega piiranguid sellele, kui suures osas vara maksumusest laenu saab võtta, et laenamist piirata. Need on vastakad sõnumid,“ ütles  Marie Giertz.

Hetkel kuum