Väinu Rozental • 2. september 2010 kell 16:46

Euro kergitab trahvisummasid

Euro tulekul ümardatakse Eestis rahatrahvid ülespoole ja nii saab praegusest kuuekümne krooni suurusest trahvist jaanuaris neli eurot.

Trahvimäärad suurenevad näiteks piletita sõidu eest ühistranspordis või kiiruse ületamise eest maanteel – kui praegustele piletita sõitjatele saab määrata trahviks 600 krooni, siis uuest aastast hakkab piirmäär olema 25 krooni võrra kõrgem, vahendas "Aktuaalne kaamera".

"Ülespoole ümardamine on tingitud eelkõige karistusseadustiku üldisest põhimõttest, mille kohaselt on seadusel tagasiulatuv jõud, kui see on isiku suhtes mingis osas soodsam," rääkis justiitsministeeriumi karistusõiguse ja menetluse talituse juhataja Astrid Asi. "Kui me oleksime nüüd trahvimäära allapoole ümardanud ehk isikule soodsamaks, siis oleksime pidanud hakkama läbi vaatamata varem isikutele määratud trahve".

Maksumaksjate liidu hinnangul on trahviühiku suurenemine põhjendatud ning see ei lähe vastuollu aususe põhimõttega, mida nõutakse näiteks kaupmeestelt hindade muutmisel.

Hetkel kuum