Romet Kreek • 7. september 2010 kell 7:27

Pimco: Kreekal märkimisväärne maksevõimetuse risk

Kreeka ees on jätkuvalt märkimisväärne maksevõimetuse risk, mis muudab võimatuks võlgade maksmise, kui päästeprogramm kolme aasta pärast lõppeb, ütles maailma võlakirjafondi haldava ettevõtte PIMCO fondijuht Andrew Bosomworth.

"Kreeka on maksujõuetu," ütles Bosomworth Bloombergile. "Mina näen päris märkimisväärset riski, et Kreeka kuulutab lõpuks välja maksejõuetuse või restruktureerib võlad," lisas ta.

Bosomworthi hinnangul suudab Kreeka valitsus vähendada võlga 150 protsendini SKPst. Euroopa Liidu veetava päästeprogrammiga arvestav Kreeka püüab leida investoreilt programmi kehtivuse ajal 82 miljardit eurot. Bosomworthi sõnul näeb ta raskusi investorite raha kaasamisel.

"Võla teenindamise osa riigieelarves kasvab märkimisväärselt, kui praegustelt tasemetelt ei toimu tootluste kahanemist," lisas ta.

Kreeka valitsuse kümneaastase võlakirja tootlus oli 11,24 protsenti võrreldes Saksamaa võla 2,22 protsendise tootlusega. Juuni lõpust on tootlusevahe kärisenud laiemaks.

Ka Hispaania  ja Iirimaa võlakirjade tootlusevahe võrreldes Saksa paberiga on kasvanaud.

"Kui intressid Lõuna-Euroopa maades jäävad sinna, kus nad on tekivad ka neil probleemid," jätkas ta. "Eksisteerib kriisi laienemise risk ning seni, kui me ei tea täpselt, et laienemise risk ei ole vaos hoitud, on kaunis riskantne strateegia jääda ka nende riikide võlakirjadesse," rääkis Bosomworth.

Hetkel kuum