Indrek Kald • 8. september 2010 kell 9:35

Eesti Pank: sisenõudlus on jätkuvalt väga nõrk

Sisenõudlus on Eestis jätkuvalt väga nõrk, ütles Eesti Panga rahapoliitika osakonna nõunik Andres Saarniit.

Täna avaldatud teise kvartali maksebilansi kohaselt oli kaupade väljaveo maksumus viimase pooleteise aasta suurim. See kinnitab Saarniidu sõnul taas, et ekspordil on majanduskasvu taastumisel juhtiv roll.

"Erinevalt aasta esimestest kuudest oli eelmise aasta sama ajaga võrreldes suurem ka teenuste eksport. Peamiselt on kasvanud kaubavedude maht, kaubavedude maksumus oli ligi 15 protsenti väiksem kui 2007. ja 2008. aastal," märkis ta.

Väliskaubanduse ülejääk ulatus käesoleva aasta esimesel poolel 5%ni sisemajanduse koguprodukti SKP suhtes, mis näitab, et sisenõudlus on jätkuvalt väga nõrk, kinnitas Saarniit. Ülejääk on vähenenud küll juba alates eelmise aasta lõpust, kuid väga aeglases tempos, lisas ta.

Rahavoogude poolel oli jätkuvalt märkimisväärne roll Euroopa Liidu eelarvest saadavatel eraldistel, mis moodustasid rohkem kui 2% SKP suhtes. Erasektoris andsid tooni emaettevõtetelt võetud ühekordsed laenud, mistõttu välisvõla vähenemise trend ajutiselt katkes, kinnitas Saarniit.

Võlakoormus moodustas juuni lõpus endiselt ligikaudu 124% SKP suhtes. Samal ajal jätkus säästude paigutamine välismaale portfelliinvesteeringute vormis ja välisvarad suurenesid kvartaliga ligi 2% võrra.

Teises kvartalis suurenes kulla- ja välisvaluutareserv 3,3 miljardi krooni võrra ehk ligikaudu 6% SKP suhtes. Aastataguse ajaga võrreldes on reservvarad kasvanud 7%. Peaaegu pool reservide kasvust tuli väliskaubanduse ülejäägist.

"Ehkki investeeringud jäävad lähema paari aasta jooksul sisemaistest säästudest tõenäoliselt väiksemaks, hakkab jooksevkonto ülejääk majanduskasvu kiirenedes vähenema", kommenteeris Saarniit.

Hetkel kuum