8. september 2010 kell 18:06

Venemaa seab inflatsiooni tõttu hindadele ülempiirid

Pikast põuast ning metsatulekahjude tõttu suurenenud inflatsioonioht on sundimas Venemaa valitsust kehtestama toiduainete hindadele piirhinnad ning loobuda tuleb plaanitud tollimaksude tõstmisest, ütlevad Credit Suisse ja Citigroup.

Credit Suisse ökonomisti Sergei Voloboevi sõnul tegutseb Venemaa valitsus tõenäoliselt senisest märksa agressiivsemalt, seades jaemüüjatele ja tootjale kindlad piirhinnad. Lisaks tõstis Credit Suisse Venemaa selle aasta inflatsiooniprognoosi protsendipunkti võrra 8 protsendini.

Citigroup näeb pakub enda arvutuste kohaselt Venemaale lausa 9,2-protsendilsit inflatsiooni kasvu, lisades, et valitsus võib tõusvate hindade survel loobuda plaanitud tollimaksude tõstmisest.

Venemaad tabas augustis ränk põud, mille tagajärjel said alguse ulatuslikult metsapõlengud. Riigi majandusminister Elvira Nabjullina sõnas läinud nädalal, et ei poolda hindadele piirmäära kehtestamist, kuigi põlengute tagajärjel kerkisid toidu hinnad mõnes regioonis lausa 30 protsenti.

Samuti on inflatsioon survestamas pangandussektorit, kus analüütikute hinnangul võib riigi keskpank hakata nõudma laenajatelt kõrgemaid reserve või tagatisi.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum