Sirje Rank • 9. september 2010 kell 7:20

Euroopa Keskpank suurendab võlakirjade tugioste

Euroopa Keskpank on kauplejate hinnangul ostnud sel nädalal 100-300 miljoni euro väärtuses Kreeka, Iirimaa ja Portugali võlakirju, mis on juuli algusest keskpanga suurim sekkumine turule.

Ehkki kogused olid väiksed, on see mõnede analüütikute sõnul kinnitus sellest, et euroala võlakriis ei ole veel läbi, kirjutas Financial Times. Kokku on Euroopa Keskpank ostnud euroala nn perifeeriariikide võlakirju 61 miljardi euro väärtuses.

Iirimaa, Kreeka ja Portugali võlakirjaturud on surve all seoses taas tekkinud hirmudega nende riikide majanduse ja panganduse olukorra üle. Kreeka kaheaastaste võlakirjade tulusus kerkis eile 10,33 protsendile, Iirimaa võlakirjadel 3,21 protsendile ning Portugali võlakirjade tulusus püsis 3,28% tasemel.

Portugali eilne võlakirjamüük äratas siiski piisavalt huvi, ehkki raha eest tuli valitsusel maksta kõrget hinda.

Kreeka puhul kõigutas turu usaldust teise kvartali korrigeeritud SKP number, mis oli algselt prognoositust madalam. SKP kahanes eelnenud kvartaliga võrreldes 1,8% (esialgne hinnang 1,5%). Iirimaa maadleb hiigelkuludega, mis on seotud pankade päästmisega.

Hetkel kuum