21. september 2010 kell 4:14

Leedu viimase aja töövõidud

Leetu on tulnud viimastel aastatel mitu suurt välisinvesteeringut.

Leedu valitsus ja IBM sõlmisid heade kavatsuste protokolli, millega väljendavad ühist tahet rajada Leetu IBMi uurimiskeskus. See oleks teostumise korral suurim tehnoloogiaprojekt Leedu ajaloos. Mõlemad osapooled investeerivad aastas ligikaudu 200 miljonit krooni.

Suvel avalikustati tehing, mida Leedu meedia nimetas Baltimaade läbi aegade suuruselt viiendaks ja Leedu erastamisjärgse aja suurimaks äritehinguks:

USA teadusarenduse toodete ja teenuste gigant Thermo Fisher Scientificomandas Leedu biotehnoloogiafirma Fermentas International hinnaga 3,2 miljarditkrooni.

Eelmise aasta suvel jõudis avalikkuseni teade sellest, et maailma üks suuremaid panku – Briti Barclays – teeb Leetu ligi 780 miljoni krooni suuruse investeeringu, rajades sinna oma IT-teenuste arendamise keskuse.

Leedu peaministri Andrius Kubiliuse valitsus on teatanud, et soovib suurendada välismaiseid investeeringuid viie aasta jooksul 20 miljardi euro (313 mld kr) võrra, keskendudes arvutiteenustele ning energeetikale.

Autor: Birjo Must, Indrek Kald

Hetkel kuum