Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Rikaste TOPi uued tulijad

    Võrreldes mulluse Rikaste TOPiga on 500 jõukaima seas 93 uut nime.

    Kokku oli Rikaste TOP 500s seekord 93 uut ettevõtjat.
    36. kohal on Sonny Aswani, kes ühtlasi on ka Rikaste TOPis kõige kõrgemale kohale tulnud välismaalane (vara väärtus 650 mln krooni)
    Horizon Tselluloosi ja Paberi AS omanik on Tolaram Corporation PTE. Ltd, mida seostatakse Singapuris tegutseva Sonny Aswani ja ta perekonnaga. Eelmistel kordadel pole me seetõttu teda ka rikaste tabelisse pannud.
    42. Roman Stroykov (vara väärtus 606 mln krooni)
    Vene ärimees, kes asutas koos kompanjon Sergey Anufrieviga 2007. aastal Eestis firma, et vahendada Kagu-Aasiast Venemaale tööstuskaupu. Eelmisel aastal oli tema suurosalusega firma käive üle 1,2 miljardi krooni ja kasumit teenis 150 miljonit krooni. Kogu käive tehakse Venemaal. Üle 100 miljoni krooni on paigutatud ka erinevatesse Vene pankade võlakirjadesse.
    74. Valeri Karkatšov (vara väärtus 350 mln krooni)
    BLRT väikeomanik, kelle kohta polnud meil enne andmeid. Seetõttu on tabelis esmakordselt.
    77. Denis Bokhan (vara väärtus 343 mln krooni)
    31 aastane Valgevene ettevõtja, kes on esmakordselt tabelis. Talle kuulub 60% vedelkütuste vahendajast E100 Baltia OÜ, kaasomanikuks on Briti Neitsisaartel registreeritud firma. Ajab äri Leedus, Poolas, Venemaal, Valgevenes. Eelmise aasta käive küündis miljardi kroonini ja kasumit teeniti üle 60 miljoni krooni. Eestis on tal üks firma, mis alustas tegevust 2008. aasta lõpus.
    88. Max Rivshin ja Anthony Rivshin (mõlema vara väärtuseks on hinnatud 303 mln krooni) Torontos elavad vennad Max (33) ja Anthony (28) on 2000. aastal mobiilidele kõnekaarte tootma hakanud TOP Connecti suuromanikud. Perefirmale pani aluse nende vara lahkunud isa Mikhail Rivshini, kes oli Äripäeva rikaste edetabelis 2006. aastal 73 miljoni krooniga 312. kohal. Mees suri 2006. aasta märtsis 53 aastasena ning tema elutöö pärisid pojad. Viis aastat tagasi alustasid koostööd EMTga, kes on vendade firmale targa allhankija rollis.
    93. Sergey Anufriev (vara väärtus 291 mln krooni)
    Vene ärimees, kes asutas koos 48. kohal asuva kompanjon Roman Stroykoviga 2007. aastal Eestis firma, et vahendada Kagu-Aasiast Venemaale tööstuskaupu.
    94. Igor Berman (vara väärtus 287 mln krooni)
    BLRT suuromaniku Fjodor Bermani vend on saanud enda kontrolli alla märkimisväärse aktsiakoguse ja saanud uustulijana rikaste TOPis kõrge koha. Bermanid on viimasel paaril aastal pisiomanikelt aktsiaid ostes oma osalust grupis suurendanud.
    115. Arne Veske (vara väärtus 240 mln krooni)
    Haapsalu ettevõtja, kes on maakonnalehe Lääne Elu omanik, talle kuulub koduelektroonikat müüv kaupluskett Enter, annab väikelaene ning investeerinud kinnisvarasse.
    123. Pavel Zahharov (vara väärtus227 mln krooni)
    Pavel Zahharov (22) on üks nooremaid ärimehi rikaste edetabelis. Põhiäri käib kaubavedusid tegevas firmas United Marine Management, mis on välja kasvanud ettevõttest Euro-Baltic Shipping Services. Saanud edetabelis kõrgele kohale tänu kaptenist isa Sergei Zahharovile, kes loovutas selle aasta augustis oma erinevate firmade aktsiad pojale. Isa ise on olnud Äripäeva rikaste TOPis 2006. aastal. Sel aastal jäi edetabelist välja. Ainus firma, mida Sergei Zahharov oma pojale ei andnud, on Euro-Baltic Shipping Services, mis on tal kahasse Aleksei Karuzskiga, kes on tabelis 350. kohal.
    126. Ülo Metsotsa pärijad (vara väärtus 221 mln krooni)
    Möödunud aasta detsembris manalateele läinud Ülo Metsaots oli pikaaegne Merko Ehituse juhatuse liige, finantsdirektor ning Riverito suuruselt viies aktsionär.
    127. Victor Polozov (vara väärtus 216 mln krooni)
    Victor Polozov omab Venemaal ja Ukrainas asuvad keemiatööstusettevõtteid, mis on spetsialiseerinud tootmise arendamisele, projekteerimisele ja väljatöötamisele. Tema firma suurimaks turuks on Venemaa ja Hiina kõrval Eesti.
    141. Tiit Pahapill (vara väärtus 202 mln krooni)
    45% suurune osalus Salva Kindlustuses.
    143. Raivo Paala (vara väärtus 200 mln krooni)
    Skandaalne Valga ettevõtja Raivo Paala asendab rikaste edetabelis teist skandaalset ettevõtjat Meelis Laod, kes eelmisel aastal oli koguni 30. kohal. Paala ostis Laole kuulunud ML Investments Groupi ning firma nimi on muudetud Inimõiguste Kaitse Büroo OÜ-ks.  Laole kuulunud ja nüüd Paalale kuuluva firma varad on üks suur küsimärk, sest varadest suure osa moodustavad erinevad nõuded.
    146. Priit Post (vara väärtus 199 mln krooni)
    Omab arvukalt erinevaid firmasid, tegeleb ehituse ja kinnisvaraäriga. Tuntumaks firmaks on Esmar Ehitus.
    149. Marko Milius (vara väärtus 197 mln krooni)
    Teenis koos kompanjon Elmo Sarapuuga korralikult raha portaal Auto24 müügi pealt.
    150. Svetlana Jablokova (vara väärtus 193 mln krooni)
    Uus tegija rikaste TOPis, kuna eelmisel aastal uustulnukana edetabelis 131. kohal olnud Juri Jablokovi aktsiaid on liikunud aasta jooksul Svetlana nimele. Tegeleb tekstiilitoodete ning kangaste jae- ja hulgimüügiga, tekstiilitööstusele mõeldud kemikaalide ja seadmete müügiga.
    153. Sergejs Sergejevs (vara väärtus 189 mln krooni)
    Läti ärimees, kes on rõivaste jalatsite ja nahktoodete vahendamisega tegeleva ARTS London omanik. Tegutseb terves Baltikumis, kuid peamine turg Läti.
    169. Oleksandr Gogol (vara väärtus 172 mln krooni)
    37aastane Ukraina hulgikaupmees, kes koos oma äripartneri Pavlo Adametsaga (38) veab Eesti kaudu Ukrainasse santehnikat ja ehitusmaterjali. Kaup tuuakse Ameerikast, Poolast, Bulgaariast, Saksmaalt ja müüakse Eesti kaudu täies ulatuses maha Ukrainas asuvale tütarfirmale. Võrreldes 2008. aastaga kukkus nende Eesti firma käive 1,8 miljardilt kroonilt 647 miljoni kroonini. Samas suutsid kasumit kergitada 14 miljonilt kroonilt 40 miljonile kroonile. Sattusid kaks aastat tagasi ühe rahapesujuhtumi keskmesse, olles kannatajad. Nende firmast üritati 12 miljonit krooni petta välja legendaarse kelmi Aavo Vesilinnu abil, kes sai avalikkusele tuntuks Toompeal asuva nn  Tiesenhauseni maja varastamise katsega selle omanikult.
    177. Andres Linnas ja Antti Moppel (mõlema vara väärtus 168 mln krooni)
    Kui meeldib sulle rütmikeks, siis õige koht on Olerex, mille kaks omanikku on uustulnukatena Äripäeva rikaste tabelis.
    200. Aivar Kokk (vara väärtus 147 mln krooni)
    Lehtpuidust siseviimistlusmaterjalide ja saunamaterjalide müüja. Tänu ekspordile läheb väga hästi ja pääses sel aastal ka rikaste edetabelisse ning kohe väga kõrgele kohale. Talle kuulub ettevõte Ha Serv. Tema kolm aastat vanem nimekaim on Jõgeva aktiivne ettevõtja ja endine maavanema Aivar Kokk.
    206. Sergei Petrov (vara väärtus 143 mln krooni) Petromaks Spediitori omanik. Firma viib peamiselt läbi Eestist väetist, sütt, värvilisi metalle. 2009. aastal läks väga hästi, mis tõstab ettevõtte omaniku Sergei Petrovi ka rikaste edetabelisse.
    Ekspedeerimisfirma
    212. Mikko Tapio Kuosmanen (vara väärtus 140 mln krooni)
    Mikko Tapio Kuosmanen müüs oma 90% osaluse ABC Kingas 2008. aasta kevadel Tallinna Kaubamajale, teenides orinteeruvalt 140 mln krooni.
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Tarmo Virki: õpetajad, palun streikige varsti jälle
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
USA riigivõlakirjade tootlus tõusis viie kuu kõrgeimale tasemele
USA kümneaastaste riigivõlakirjade tootlus tõusis teisipäeval viie kuu rekordtasemele, kuna turud hindasid ümber võimalusi, kui kiiresti võib Föderaalreserv sel aastal intressimäärasid langetada, kui võtta arvesse maailmamajanduse tugevnemise märke.
USA kümneaastaste riigivõlakirjade tootlus tõusis teisipäeval viie kuu rekordtasemele, kuna turud hindasid ümber võimalusi, kui kiiresti võib Föderaalreserv sel aastal intressimäärasid langetada, kui võtta arvesse maailmamajanduse tugevnemise märke.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raadiohommikus: 5MIINUSE börsirämmarist ja kinnisvarast nii meil kui Hispaanias Uus võimalus: jäta küsimusi hommikuprogrammi külalistele
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.