Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti margikogu läks 4,5 miljoni eest

  Saksamaal Heinrich Köhleri oksjonimajas toimus 22. septembril Eino Kooba Elva, Otepää ja Mõisaküla margikogu oksjon.

  Kogujad tõesti tahtsid neid kätte saada ning välja käidav raha ei olnud neile eriti oluline, nagu on ka tulemustes näha.
  Tobias Huylmans, margikogu müügi korraldaja Oksjonil müüdi 4,5 miljoni krooni eest filatelistliku materjali, müüdud kraami alghinnaks oli 1,93 miljonit krooni. Osad asjad jäid müümata. Üllatav oli see, et kõik Otepää asjad leidsid uue kodu.
  Osade müüdud markide ja ümbrikute hinnad tegid oksjonil võimsa tõusu alghinnaga võrreldes. Kuigi valdav osa materjalist on mitmete ekspertide poolt ehtsaks tunnistatud, olevat mõnede asjade ehtsusega probleeme.
  Mind paelus keegi A. Lassur, kelle saadetud mitmed ümbrikud olid oksjonil kõrge alghinnaga. Lassur oli Elva filatelist, kuid kuuldavasti ka margivõltsija.
  "Paari Elva asja hind kerkisid meeletult, kuna kogujad tõesti tahtsid neid kätte saada ning välja käidav raha ei olnud neile eriti oluline, nagu on ka tulemustes näha," ütles oksjonimajas selle kogu müüki korraldanud Tobias Huylmans Äripäevale.
  Tundsin huvi, et kuidas oli oksjoni tulemusega rahul kogu müüja Eino Kooba.
  "Kooba oli väga rahul oksjoni üldtulemusega," vastas kogu oksjonile panijale tulemustest teada andnud Huylmans. "Seda oli palju rohkem, kui ta oli oodanud."
  Uurisin, et kuhu rändavad oksjoni tulemusel üliharuldane ja vähem haruldane materjal. Huylemns vastas, et Saksamaale, Austriasse, USAsse, Eestisse, Rootsi, Soome ja Venemaale. Palju Otepää marke rändab Eestisse kogudesse, oluliselt rohkem kui Elva marke. Eesti materjalil oli umbes 50 erinevat pakkujat, kuid lõpus jäi sõelale oluliselt vähem.
  Margikogujast meditsiinidoktor
  Eino Kooba
  1925. aastal Eestis sündinud Eino Kooba, kelle sõjakeeris Saksamaale ja sealt edasi USAsse viis, hakkas marke koguma juba lapsepõlves.
  Sõjateenistus viis mehe Saksamaale, kus ta end 1945 juulis Baieris USA vägedele vangi andis. Järgnes elu interneeritute laagris. Saksamaal õppis ta arstiks ning rändas USAsse, kus töötas haiglas. 1957 viisid õpingud ta Zürichisse ja seejärel taas New Yorki, kus ta asutas ehitusettevõtte.
  Temast sai kõrgelt hinnatud sisearst, aga ka töötervishoius ja lennundusmeditsiinis pädev inimene.
  Tasub teada
  Elva, Otepää ja Mõisaküla margid on huvitavad, kuna neid võivad omaks teemaks pidada nii Eesti, Saksa kui ka Vene kogujad.Need valmistati ja olid kasutusel väga lühikest aega Saksa okupatsiooni ajal 1941. aastal.Elva margid anti välja 10. juulil 1941 ning need kehtisid Mart Aru kataloogi alusel sama aasta 15. augustini, erandjuhtudel ka 22. septembrini ehk vaid veidi üle kuu aja.Mõisaküla margid anti välja 4. augustil 1941 ja need kehtisid 18. augustini.Otepää margid nägid ilmavalgust 22. juulil 1941 ja need kehtisid 15. augustini.Markide ühisnimetajaks on väikesed trükiarvud ja ohtrad võltsingud.
  Valik müüdud filatelistlikku materjali
  2532Elva käsitemplijäljendid Nõukogude Liidu markidel 1. tähtpäev Karjala Soome NSV 30 kop ja 45 kop. ja Kirgiisia NSV 15 kop ümbrikul, mille aadressi on kirjutanud Elva tolleaegne filatelist A. Lassur. 30kopikaline mark, mis on ümbrikul, on ainuke teadaolev eksemplar sellest margist. Ümbrik kuulub suurimate harulduste hulka ja selle ehtsuse on määranud Vaher, Puloaas ja fotoattesti teinud Löbbering.Ümbriku alghind oli oksjonil 6000 eurot, kuid haamrihinnaks kujunes 15 500 eurot ehk 242 500 krooni.2535Elva käsitemplijäljend Nõukogude Liidu margil Perekop 60 kopikat kirjatükil, tembeldatud puhta ELVA B 25 VII 41 templiga. Seda marki on teada vähem kui viis eksemplari. 300 eurose alghinnaga margi hind tõusis oksjonil 4400 protsenti, 13 500 eurole ehk 211 200 kroonile.2547Lassurile adresseeritud ümbrikul Elva käsitemplijäljendid Nõukogude Liidu markidel Kesk-Aasia 30 kopikat, Tadžiki NSV 30 kopikat ja Usbeki NSV 30 kopikat. Kõik kolm marki on haruldased, ühest on teada vähem kui viis eksemplari, teisest on kümme eksemplari teada ja kolmandat on seni teada vaid kolm eksemplari. Filatelistliku materjali hind tõusis 5000 eurolt 15 000 eurole ehk 234 700 kroonile.2568Lassurile adresseeritud ümbrikul Elva käsitemplijäljendid Nõukogude Liidu markidel Šukovski 15-50 kopikat. 15- kopikalise margi puhul on see neljas teadaolev eksemplar, 50kopikalist on kaheksa marki ja 30kopikalise margi puhul on see ainus teadaolev eksemplar.6000eurose alghinnaga asja hind tõusis 16 000 eurole ehk 250 300 kroonile.2573Elva käsitemplijäljend Nõukogude Liidu margil Nõukogude näitusepaviljon 50 kopikat selgesti loetava templiga ELVA B 25 VII 41. Sellest margist on teada on vaid eksemplari. Margi hind tõusis 1000 eurolt 16 000 eurole ehk 250 300 kroonile.2590Nõukogude Liidu mark Mõisaküla ületrükiga Vaba Eesti 2,40.Hind tõusis 3000 eurolt 6000 eurole ehk 93 900 kroonile.2627Otepää 30 kopikalise margi täispoogen 5X4 marki. See ainus teadaolev poogen kuulub Eesti filateelia suurimate harulduste hulka.5000eurose alghinnaga poogna hind tõusis 12 500 eurole ehk 195 600 kroonile.2645Otepää 30kopikalise IV tüüpi mark Heinrich Hinno endale adresseeritud ümbrikul.100eurose alghinnaga oksjoniloti hind tõusis 1000 protsenti 1100 eurole ehk 17 200 kroonile
  Autor: Romet Kreek, Silvia Kruusmaa
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Tõnu Mertsina: tarneahelaid ootavad ees suured muutused
Ettevõtted muudavad oma tootmise asukohti – kas siis viies neid poliitiliselt sobivamatesse ja turvalisematesse riikidesse või lõpptarbijatele lähemale. Ent tarneahelate ümberkujunemine toimub aeglaselt ja selle mõju hakkab avalduma veelgi aeglasemalt, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Ettevõtted muudavad oma tootmise asukohti – kas siis viies neid poliitiliselt sobivamatesse ja turvalisematesse riikidesse või lõpptarbijatele lähemale. Ent tarneahelate ümberkujunemine toimub aeglaselt ja selle mõju hakkab avalduma veelgi aeglasemalt, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
ELMO näeb enda kaugjuhitaval tehnoloogial rakendust ka sõjatööstuses
Tallinna kommunaalameti igavene juht paneb ameti maha
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Soomlased ehitavad Helsingisse 400 miljonit maksva soojuspumba
Mereveest sooja tootmine, mida plaanitakse ka Tallinnas, saab Soome pealinnas peatselt tõeks: Helsingi sooja- ja elektritootja Helen plaanib 400 miljoni euro eest püstitada pealinna Salmisaarele tohutu mereveel töötava soojusvaheti.
Mereveest sooja tootmine, mida plaanitakse ka Tallinnas, saab Soome pealinnas peatselt tõeks: Helsingi sooja- ja elektritootja Helen plaanib 400 miljoni euro eest püstitada pealinna Salmisaarele tohutu mereveel töötava soojusvaheti.
Prokuratuur sõdib Ekspressi ajakirjanike trahvimise nimel riigikohtuni välja
Markantne kaasus, kus prokuratuur on veendunud, et ajakirjanikud peaksid kohtumenetlusest tehtavate lugude jaoks võimudelt loa saama, saab nüüd lõpplahenduse riigikohtus.
Markantne kaasus, kus prokuratuur on veendunud, et ajakirjanikud peaksid kohtumenetlusest tehtavate lugude jaoks võimudelt loa saama, saab nüüd lõpplahenduse riigikohtus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.