Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Keskpangad hoiduvad kulla müümisest

  Keskpangad ning Rahvusvahelin Valuutafond müüsid pühapäeval lõppenud aasta jooksul kokku 94,5 tonni kulda, mis on väikseim kogus alates 1999. aastast.

  Eurotsooni pangad müüsid kokku 6,2 tonni kulda, esikohal olid Saksamaa, Kreeka ning Malta keskpangad, vahendab Bloomberg Maailma Kullanõukogu raportit. Rahvusvaheline Valuutafond müüs seejuures ülejäänud  88,3 tonni. Eurotsooni kukkumine aastaga on pretsedenditu, sest 2009. aastal müüdi 142 tonni ehk 96% rohkem.
  Keskpankade vähese kullamüügi taga on peamiselt väärismetalli kerkiv hind. Nimelt on kuld liikumas 10. järjestikuse kallinemise aasta suunas, mis on pikim tõusujada alates 1920. aastast. Kullanõukogu andmetest nähtub, et alates läinud aasta teisest kvartalist on iga kvartaliga keskpankade kullahoiuste osakaal suurenenud.
  1999. aastal sõlmiti keskpankade vaheline kullaleping, mille tingis mure, et koordineerimata müük destabiliseerib turgu ning viib hinnad alla. Kuld saavutas enda tipu 850-dollarilise tipu 1980, pärast mida kukkus 253 dollarini 2001. aastal. Läinud nädalal tõusis väärismetalli hind rekordilisele 1300 dollari peale.
  IMF teatas läinud aasta septembris, et paneb kokku 403 tonni eest kulda müüki, et parandada fondi finantsseisu ning laenata raha madala intressiga vaesematele riikidele.
  Praeguse kullalepinguga on ühinenud järgmiste riikide keskpangad: Euroopa Keskpank, Belgia, Saksamaa, Iirimaa, Kreeka, Hispaania, Prantsusmaa, Itaalia, Luksemburg, Holland, Austria, Portugal, Soome, Rootsi, Šveits, Sloveenia, Küpros, Malta ja Slovakkia.
  Autor: Fredy-Edwin Esse, California
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Vastulause: tarneahelate ümberkujundamisega seotud väljakutseid maksab tõsiselt võtta
Tuleb küsida, mil määral õnnestub ettevõtetel kanda kasvanud sisendhinnad üle lõpptoodangu hindadesse, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Uku Varblane vastukajas Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja kriitikale.
Tuleb küsida, mil määral õnnestub ettevõtetel kanda kasvanud sisendhinnad üle lõpptoodangu hindadesse, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Uku Varblane vastukajas Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja kriitikale.
Euroopa aktsiaturud on tugevas languses
Keskpankurid jagasid eile Portugalis toimunud majandusfoorumil tumedaid sõnumeid, mis on täna viinud Euroopa börsid langusesse. Sarnast saatust on oodata täna ka USA turul.
Keskpankurid jagasid eile Portugalis toimunud majandusfoorumil tumedaid sõnumeid, mis on täna viinud Euroopa börsid langusesse. Sarnast saatust on oodata täna ka USA turul.
Uueks ehituse asekantsleriks saab Ivo Jaanisoo
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Raadiohommikus: kuumast suvest ja taasterahastust
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis tuleb juttu töötamisest põrgukuumuses, kalevi alla pandud suurprojektidest ning julgeolekust.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis tuleb juttu töötamisest põrgukuumuses, kalevi alla pandud suurprojektidest ning julgeolekust.
Raadiohommikus: autode hinnaralli jätkub, kuid asi pole tarnetes
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis on põnevat kuulamist kõigile neile, keda huvitavad autode hinnatõusu põhjused ja väljavaated.
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis on põnevat kuulamist kõigile neile, keda huvitavad autode hinnatõusu põhjused ja väljavaated.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.