Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tallinna Kütte emafirma nõuab riigilt lubaduste pidamist

  Tallinna Kütte omanikfirma Dalkia International soovitab riigil pidada kinni varem antud lubadustest toetada ka edaspidi taastuvenergiasse investeerivaid ettevõtteid, ega vähendada taastuvenergia toetussummasid, nagu seda on soovitanud konkurentsiamet.

  Taastuvenergia toetused on äärmiselt olulised taastuvaid energiaallikaid kasutavate Eesti energeetikaettevõtete pikaajalistele investeerimisplaanidele, ütles Dalkia Internationali täidesaatev asepresident Bruno de Pellegars.
  “Investeerimiskeskkonna stabiilsus on ühtmoodi oluline nii kohalikele kui ka rahvusvahelistele ettevõtetele. Energeetikasektori operaatoritel on õigustatud ootused, et 2007. aastal paika pandud toetuste reegleid järgitakse kogu 12-aastase perioodi vältel,” ütles de Pellegars, lisades et kohalikud taastuvenergia allikad vähendavad riigi poliitilist ja majanduslikku sõltumatust ning toovad kasu paljudele kohalikele tarnijatele ja teenuseosutajatele.
  De Pellegars’i sõnul on Dalkia Internationalil Eestis pikaajalised plaanid ning ettevõte on teinud investeeringuid heas usus, et saab siin arendada oma tegevust; tuginedes ka 1992. aastal Eesti ja Prantsuse valitsuse vahel sõlmitud investeeringute vastastikuse soodustamise ja kaitse lepingule.
  “Euroopa Liidu kogemus näitab, et toetusi muudetakse vaid peale põhjalikku arutelu taastuvenergiat tootvate operaatoritega. Või siis ei muudeta toetuste põhimõtteid olemasolevatele operaatoritele, vaid ainult uutele tulijatele,” lisas de Pellegars.
  Eestisse on investeeritud 2,5 miljardit krooni
  AS-i Tallinna Küte emaettevõte Dalkia International on investeerinud Eestisse kokku 2,5 miljardit krooni, seejuures 100 miljonit krooni 2010. aastal ning on viimasel ajal andnud heakskiidu uutele investeeringutele.
  “Tallinna Küte kaasajastab Tallinna soojusvõrgu katlamajasid, et need saaks kasutada kohalikku kütust ning rajab soojuspumba Paljassaare veepuhastusjaama. Kuni 750 miljoni kroonini ulatuvate investeeringute tulemusena kaetakse Tallinna soojusenergia vajadus kohalike ja taastuvate energiaallikatega. Selle tulemusena langeb soojahind Tallinnas ligi 15 protsendi võrra, sest Dalkia on saavutanud soojusenergia odavnemise ka teistest Eesti linnades, mida me kütame,” märkis de Pellegars. 
  Dalkia International tegi investeeringu Väo elektrijaama (Tallinna Elektrijaam) 2009. aastal, olles eelnevalt põhjalikult analüüsinud jaama tegevuse väljavaateid. “Kuigi Eesti oli tol hetkel majanduslanguses, pidasime investeeringut sobivaks,” ütles de Pellegars. Väo elektrijaamas kasutatakse kohalikku ja taastuvat kütust (90 protsenti puiduhaket ning 10 protsenti turvast), mis tähendab, et energiatootmine on keskkonnasõbralik ning ei sõltu imporditud energiakandjatest.
  Alates 1999. aastast Eestis tegutsev Dalkia International ei ole endale kordagi siit endale dividende maksnud, vaid kogu kasum on reinvesteeritud.
  Dalkia on globaalne energeetikaettevõte, mis tegutseb enam kui 40 riigis ning mille käive oli 2009. aastal üle kaheksa miljardi euro (üle 125 miljardi krooni). Jättes kõrvale spetsialiseerunud allüksused, moodustab rahvusvaheline tegevus 57 protsenti Dalkia tegevusest.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Tõnu Mertsina: tarneahelaid ootavad ees suured muutused
Ettevõtted muudavad oma tootmise asukohti – kas siis viies neid poliitiliselt sobivamatesse ja turvalisematesse riikidesse või lõpptarbijatele lähemale. Ent tarneahelate ümberkujunemine toimub aeglaselt ja selle mõju hakkab avalduma veelgi aeglasemalt, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Ettevõtted muudavad oma tootmise asukohti – kas siis viies neid poliitiliselt sobivamatesse ja turvalisematesse riikidesse või lõpptarbijatele lähemale. Ent tarneahelate ümberkujunemine toimub aeglaselt ja selle mõju hakkab avalduma veelgi aeglasemalt, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
ELMO näeb enda kaugjuhitaval tehnoloogial rakendust ka sõjatööstuses
ELMO Rendi aktsionäride koosolekul teatati mitmest plaanist, mis lähiajal ellu viiakse. Nende seas on nii raha kaasamine, uus äpp kui ka kaugjuhitava tehnoloogia tänavatele toomine.
ELMO Rendi aktsionäride koosolekul teatati mitmest plaanist, mis lähiajal ellu viiakse. Nende seas on nii raha kaasamine, uus äpp kui ka kaugjuhitava tehnoloogia tänavatele toomine.
Tallinna kommunaalameti igavene juht paneb ameti maha
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Soomlased ehitavad Helsingisse 400 miljonit maksva soojuspumba
Mereveest sooja tootmine, mida plaanitakse ka Tallinnas, saab Soome pealinnas peatselt tõeks: Helsingi sooja- ja elektritootja Helen plaanib 400 miljoni euro eest püstitada pealinna Salmisaarele tohutu mereveel töötava soojusvaheti.
Mereveest sooja tootmine, mida plaanitakse ka Tallinnas, saab Soome pealinnas peatselt tõeks: Helsingi sooja- ja elektritootja Helen plaanib 400 miljoni euro eest püstitada pealinna Salmisaarele tohutu mereveel töötava soojusvaheti.
Kiirhinnang: maksuvaba tulu tõstmine jätaks inimeste rahakotti 100 lisamiljonit Kulu eelarvele umbes 80 miljonit
Maksuvaba miinimumi tõstmine praegu kehtiva töötasu alammäärani jätaks tulusaajatele kätte praegusega võrreldes umbes 100 miljonit eurot rohkem, hindab rahandusministeerium.
Maksuvaba miinimumi tõstmine praegu kehtiva töötasu alammäärani jätaks tulusaajatele kätte praegusega võrreldes umbes 100 miljonit eurot rohkem, hindab rahandusministeerium.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.