• Jaga lugu:

  Töötaja leidmise okkaline teekond

  Moodulmajade ja ehitussoojakute ehitusega tegelev OÜ Harmet otsib põhiharidusega ehitustöölist Sauele. Kandidaadilt töökogemust ei oodatud, netopalka lubati 7500-10 000 krooni. Samuti otsis ettevõte 2-5aastase töökogemusega kõrgharidusega projektijuhti, palk alates 15 000 kroonist.
  Harmet OÜ haldus- ja personalijuhi Ella Vuksi sõnul on ehitustöölise kohale saadetud 50 CVd, projektijuhi koha peale umbes 25. "Töötajad me leidsime, aga ega valida eriti ei olnud. Kuigi kirjutatakse, et töötuid on palju, siis töötegijaid ei ole," nentis Vuks. "Oli neid, kes ei tulnud kohale, mõni ei vastanud ei telefonile ega e-kirjale, ehkki oli ise CV saatnud," lisas ta ja arvas, et küllap oli tegemist lihtsalt töötukassa nõudega aktiivselt konkurssidel osaleda, et toetust saada, ja tegelikult kandidaadid tööd ei tahtnudki.
  Ehitajaks tulevad Vuksi sõnul end tööle pakkuma ka need, kes enda arvates kõike oskavad, ent lähemal uurimisel selgub, et mingeid oskusi neil polegi. "Ja meil olid väga madalad kriteeriumid, peamine, et enam-vähem eesti keelt oskaks. Mõnd ametimeest otsides oleme lisanud ka vanusepiiri 25-50 eluaastat. Noored on õnneotsijad, kes pidama ei jää," märkis ta.
  Vuks rääkis, et töötajate otsimisest on saanud pidev protsess: "Oleme ehitusmehi otsinud maikuust alates ja selle aja jooksul on vast kümmekond väärt ehitajat silma jäänud."
  Töötajaid on otsitud ka töötukassa kaudu, ent tulemusteta. Enim on abi olnud kohalikust Keila linna lehest. Harmeti töötajate arv on aasta jooksul kahekordistunud: kui eelmisel sügisel oli tööl pea 60 inimest, siis tänavu juba 120. Töö käib kahes vahetuses.
  Sauel asuvas Harmetis töötab palju inimesi ka kaugematest kohtadest: Viljandist, Kohtla-Järvelt, Rakverest, Raplast. "Nemad üürivad korteri ja on lojaalsemad kui need, kes Tallinnast-Harjumaalt pärit," rääkis Vuks. Erilist palgasurvet töötajate poolt pole: "Eks kõik saavad aru, et praegune majandusolukord on raske ka firmadele. On isegi juhtunud, et tööle tulija on nõus ka algsest madalama palgaga. Meil on ka kõrgharidusega inimesi lihttöölise ametis," märkis Vuks.
  Koger & Partnerid otsis hiljuti töötajaid Soome. Lõppenud konkursside käigus aga ehitusdivisjoni juhti, projektijuhti ja objektijuhti ei leitudki.
  Gruppi kuuluva Koger Rakennus OY juhatuse liige Andres Madalik rääkis, et kandideerijate arv jäi alla 20 ning sobivaid kandidaate lihtsalt polnud. "Kel oli teadmisi, sel polnud keeleoskust ja vastupidi. Mida nooremad töölepakkujad, seda kehvem keeleoskus," sõnas Madalik. Et Koger Rakennus OY põhitegevus on projektijuhtimine ja peatöövõtt Soomes, peab töötajal olema nii haridust kui ka haaret, ja lihtsalt huvist ei piisa.
  Madalik kinnitas, et töötajaid on praegu raske leida, vaatamata sellele, et masu tulles kümned tuhanded töö kaotasid. "Ei saa öelda, et ka Eestisse oleks kerge töötajaid leida, aga see on vähemalt võimalik. Kandideerinutest vast 10-20% oli selliseid, kellele võiks Eestis tööd pakkuda. Madaliku sõnul on töötajate poolt tunda ka väikest palgasurvet, eriti Soome tööjõult. "Ehitamine läheb seal järjest ülesmäge ja eks sellest ka surve palkadele," nentis ta.
  Torustike ehitamisele spetsialiseerunud OÜ AGR energiaaudiitor Kalmer Kips ütles, et nemad inimesi juurde palganud ei ole. "Oleme püüdnud säilitada oma raudvara - need, kes ehitasid viis aastat tagasi, ehitavad nüüd ka. See, et räägitakse tööjõu puudusest ehitusest, vastab tõele ses osas, et erikvalifikatsiooniga töömehi napib alati," sõnas Kips.
  Konkreetselt ehitusvaldkonnaga seotud tööpakkumisi on CV-Online'is praegu üle 40, tänavu oleme ehitustöödega seotud tööpakkumisi avaldanud hinnanguliselt 250 ringis ning aastaga on ehitusvaldkonnas pakutavate tööde hulk tõusnud pea kaks korda.
  Töötajaid otsitakse ehituses oskustöölistest kuni tippjuhtideni. Umbes pooled pakkumistest on suunatud oskustöölistele ja osakaalult järgnevad juhtivate töökohtade kuulutused ning neile spetsialistide tööpakkumised. Sealjuures üle veerandi pakkumistest on töökohtadele, mis asuvad välismaal.
  CV-Online'i andmebaasis on aastatagusega võrreldes üle 20% vähenenud nende inimeste hulk, kes soovivad asuda tööle ehituse-kinnisvara valdkonda.
  Autor: Tea Taruste
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Merli Üle: tänane lumehelbeke hindab samu väärtusi mida su enda laps
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
SEB: turgudel on oodata korrektsiooni
Aktsiaturgudel on oodata korrektsiooni ning kõige tugevamalt võivad pihta saada Jaapani aktsiad, hoiatas SEB pank, vahendab CNBC.
Aktsiaturgudel on oodata korrektsiooni ning kõige tugevamalt võivad pihta saada Jaapani aktsiad, hoiatas SEB pank, vahendab CNBC.
Raadiohommikus: vaktsiinid, koroonapassid ja kiiresti lähenev sügis
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Suured väikesed: kuidas sündis Läti esimene ükssarvik Uus lugude sari!
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.