Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Ärimehed: madalam käibemaks tooks kasu
Taastusravikeskuse Estonia juhatuse liikme Cardo Remmeli sõnul ei saa muutumatu maksupoliitika olla mingisugune püha lehm, mida aega algusest kuni lõpuni alati ja ühtmoodi viljeleda.
"Kõik sõltub ju keskkonnast. Kui vihma sajab, ei saa ketsidega joosta. Peab midagi muud jalga panema. Sõltuvalt majanduslikust keskkonnast, peaks riik suutma ka paindlikult makse reformida. Riik räägib pidevalt ettevõtjatele paindlikkuse ja efektiivsuse tõstmise vajadusest. Ootame nüüd riigilt sedasama. Ega turistid tule siia Kumu ja Rocca al Mare pärast, nad tulevad Eestisse pigem odavate hindade pärast," leidis Remmel.
Restoranide BonBon ja Museum omanik Andres Peets rääkis, et juhul, kui riik toidukohtade käibemaksu 9%ni alandaks, suudaksid ettevõtjad luua 3000-4000 töökohta: 3000 taastada ja tuhat uut töökohta juurde tekitada.
"Praegu peame tegelema enda elushoidmisega. Investeerimisvõimekust meil ei ole. Praktiliselt üle miinimumpalga ei suuda suurem osa meist töötajatele maksta. See tähendab, et praegune töötu ei näe mingit vajadust tööle tulla: tal on mugavam kodus istuda. Saab peaaegu sama raha, aga midagi tegema ei pea," rääkis Peets.
Ärimees loetleb riike, mis hiljuti on toitlustusäri käibemaksu alandanud - Prantsusmaa 14%, Belgia 9% ja Soome 10% võrra.
"Need riigid alandasid käibemaksu selleks, et parandada turismivaldkonna konkurentsivõimet, suurendada tööhõivet ja pikemas perspektiivis hoida hinnad naaberriikidega võrreldes konkurentsivõimelised," rääkis Peets.
Tema sõnul peituvad Eesti suuremad probleemid selles, et kohalikud inimesed käivad harva väljas söömas, turist käib Eestis ainult teatud kuudel ning päevaste lõunatajate hulk on hoopis kaduvväike.
Rahandusminister Jürgen Ligi ei leidnud eile aega, et ettevõtjate ettepanekuid arvustada.
Soomes kandus juulikuine toitlustuse käibemaksu vähendamine peaaegu täiel määral kohe hindadesse, kirjutas Kauppalehti.
Soome alandas tänavu juulis restoranide ja kohvikute toidu ja alkoholivabade jookide käibemaksu 22%-lt 13%-le.
Kui kogu maksualandus hindadesse suunata, pidanuksid hinnad alanema 7,4%. Tegelikkuses peaaegu nii ka läks, toit odavnes söögikohtades septembriks 6,6%.
"Ühelgi teisel alal ei ole maksualandus nii suurel määral hindades kajastunud," ütles toitlustusala liidu esimees Timo Lappi.