Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Marrandi: linnapea varandus olgu aus ja läbipaistev

  Riigikogu korruptsioonivastase seaduse kohaldamise erikomisjoni esimehe Jaanus Marrandi sõnul võis Tallinna linnapea Edgar Savisaarel olla psühholoogiliselt raske periood, kuid see ei vabasta teda täitmast seadust.

  "Mina pole psühholoog ega uurimisasutus, aga kui linnapea ütleb, et tal oli psühholoogiliselt raske periood, siis küllap ta nii tunnetab ja see võis nii ka olla. Selge on aga see, et tegemist on seaduse rikkumisega ja Tallinna linna deklaratsiooni hoidja oleks pidanud igal juhul seda informatsiooni omama. Siin on omad protseduurid, mida peavad järgima ka need inimesed, kes deklaratsioonidega tegelevad," rääkis Marrandi.
  "Loomulikult on ta (Edgar Savisaar – toim.) avaliku elu tegelane, tema varanduslik seis peaks olema läbipaistev ja ka seadusi täpselt järgitud – see on demokraatlikuks riigis elementaarne," ütles ta.
  Marrandi lisas, et kui ametiisik on eksinud majanduslike huvide deklaratsioonide täitmisel, tuleb asjaomastel institutsioonidel kuulata ära tema seletused ning vastavalt seadusele inimene vastutusele võtta.
  Kuivõrd majanduslike huvide deklaratsioonid on pelgalt formaalsed ning ei kajasta ametiisiku reaalset varanduslikku seisu? "Mis puudutab neid deklaratsioone, mis tulevad riigikogu komisjonile, siis on meil kaks ametnikku, kes nende andmetega tegelevad ning võrdlevad neid registrite andmetega," selgitas Marrandi.
  Kontrollimisega on tulnud tema sõnul ka üht-teist välja ning ametnikud on oma deklaratsioone pidanud parandama. "Näiteks tegi seda Eesti Panga president Andres Lipstok, juhtumeid on ka teisi. Küll arvan, et pole ka võimalik hakata jooksvalt ja avalikult näitama inimese kontoseisu – see väljub demokraatia reeglitest," rääkis Marrandi.
  Tema sõnul on uus korruptsiooniseadus riigikogus esimese lugemise lõpetanud ja mingiks perioodiks arutlusest maha võetud. "Selle seaduse rakendamisega peaks ülevaade ja avalikkuse kontroll olema suurem. Moodustatakse register, mille andmed on laiemale avalikkusele kättesaadavad," selgitas ta.
  Marrandi ütlusel toimub ka praegu reaalne kontroll ametiisikute varandusliku seisu üle, sh märgatakse eraisikute vahelisi suuremaid rahaülekandeid. "Ühiskond on niipalju arenenud, et päris varjatuks need andmed siiski ei jää," nentis ta.
  Endine põllumajandusminister Jaanus Marrandi kuulub praegu sotside ridadesse. Aastail 2005–10 oli ta Rahvaliidus ja 1998–2004 Keskerakonnas.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Investeerimisplatvormi juht: rikkusest pole kasu, kui meil planeeti enam pole
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.