• Jaga lugu:

  Marrandi: linnapea varandus olgu aus ja läbipaistev

  Riigikogu korruptsioonivastase seaduse kohaldamise erikomisjoni esimehe Jaanus Marrandi sõnul võis Tallinna linnapea Edgar Savisaarel olla psühholoogiliselt raske periood, kuid see ei vabasta teda täitmast seadust.

  "Mina pole psühholoog ega uurimisasutus, aga kui linnapea ütleb, et tal oli psühholoogiliselt raske periood, siis küllap ta nii tunnetab ja see võis nii ka olla. Selge on aga see, et tegemist on seaduse rikkumisega ja Tallinna linna deklaratsiooni hoidja oleks pidanud igal juhul seda informatsiooni omama. Siin on omad protseduurid, mida peavad järgima ka need inimesed, kes deklaratsioonidega tegelevad," rääkis Marrandi.
  "Loomulikult on ta (Edgar Savisaar – toim.) avaliku elu tegelane, tema varanduslik seis peaks olema läbipaistev ja ka seadusi täpselt järgitud – see on demokraatlikuks riigis elementaarne," ütles ta.
  Marrandi lisas, et kui ametiisik on eksinud majanduslike huvide deklaratsioonide täitmisel, tuleb asjaomastel institutsioonidel kuulata ära tema seletused ning vastavalt seadusele inimene vastutusele võtta.
  Kuivõrd majanduslike huvide deklaratsioonid on pelgalt formaalsed ning ei kajasta ametiisiku reaalset varanduslikku seisu? "Mis puudutab neid deklaratsioone, mis tulevad riigikogu komisjonile, siis on meil kaks ametnikku, kes nende andmetega tegelevad ning võrdlevad neid registrite andmetega," selgitas Marrandi.
  Kontrollimisega on tulnud tema sõnul ka üht-teist välja ning ametnikud on oma deklaratsioone pidanud parandama. "Näiteks tegi seda Eesti Panga president Andres Lipstok, juhtumeid on ka teisi. Küll arvan, et pole ka võimalik hakata jooksvalt ja avalikult näitama inimese kontoseisu – see väljub demokraatia reeglitest," rääkis Marrandi.
  Tema sõnul on uus korruptsiooniseadus riigikogus esimese lugemise lõpetanud ja mingiks perioodiks arutlusest maha võetud. "Selle seaduse rakendamisega peaks ülevaade ja avalikkuse kontroll olema suurem. Moodustatakse register, mille andmed on laiemale avalikkusele kättesaadavad," selgitas ta.
  Marrandi ütlusel toimub ka praegu reaalne kontroll ametiisikute varandusliku seisu üle, sh märgatakse eraisikute vahelisi suuremaid rahaülekandeid. "Ühiskond on niipalju arenenud, et päris varjatuks need andmed siiski ei jää," nentis ta.
  Endine põllumajandusminister Jaanus Marrandi kuulub praegu sotside ridadesse. Aastail 2005–10 oli ta Rahvaliidus ja 1998–2004 Keskerakonnas.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Merli Üle: tänane lumehelbeke hindab samu väärtusi mida su enda laps
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Inbank suutis kasumit kolmekordistada
Eesti finantsettevõte Inbank suutis teises kvartalis puhaskasumit kolmekordistada, selgub börsiteatest.
Eesti finantsettevõte Inbank suutis teises kvartalis puhaskasumit kolmekordistada, selgub börsiteatest.
Raadiohommikus: vaktsiinid, koroonapassid ja kiiresti lähenev sügis
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Suured väikesed: kuidas sündis Läti esimene ükssarvik Uus lugude sari!
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.