• Jaga lugu:

  Laenunäidendi partneri tähelend

  Neitsisaartele registreeritud firma Primelight Overseas Holdingul on Eestis kaks tütarfirmat. Bravotexi-nimelist firmat juhib Keskerakonna ühe võtmepoliitiku Ain Seppiku poeg Sulev Seppik.
  See ettevõte otsustaski rahahätta sattunud Edgar Savisaarele anda 2,7 miljoni krooni suuruse lühiajalise laenu, mille Savisaar hiljem enda sõnade kohaselt refinantseeris Liechtensteini ettevõtja Peter Kaiseri abil.
  Bravotexi kõrval omab aga see salapärane Neitsisaarte ettevõtja Eestis veel teist firmat, mille nimi on Blueray Invest. Selle ettevõtte äripartner on Tallinna uueks keskkonnaameti juhiks saanud avalikkusele seni tundmatu keskerakondlane Otto Popel. Samuti oli Popel kuni 5. oktoobrini Blueray Investi juhatuse liige.
  Küsimusele, millega Neitsisaarte firma Primelight Overseas Holding tegeleb ja kes on selle omanikud, vastas Popel: "Palun nendes küsimustes pöörduda vastava firma poole, kuna minu praegune töövaldkond ei ole enam ettevõtlusega seotud."
  Enne Tallinna linna palgale asumist kuulus Popel laevade agenteerimise ja opereerimisega tegeleva firma Baltic Maritime Service juhtkonda. Ettevõttes on tal ka 10% suurune osalus. Ülejäänu kuulub Sulev Seppiku firmale Enerqvist. Ka selle ettevõtte omanikuks oli lühikest aega Blueray Invest.
  Huvitav asjaolu on, et Baltic Maritime Service'i nõukogu liige oli kuni 2009. aasta veebruarini Tallinna keskkonnaameti juhataja kt ehk praegu Popeli asetäitja Relo Ligi. Ta oli selles firmas ka nõukogu liige ehk omanike esindaja ajal, kui ettevõtet kontrollis too salapärane Neitsisaarte ettevõtja.
  Sulev Seppik ütles, et Popel on end taandanud tema firma juhatuse liikme kohalt ning tegutseb edaspidi avalikus teenistuses. Popeli kohta jätkus Seppikul vaid kiidusõnu. "Ta on üks töökamaid inimesi, keda tean," ütles Seppik.
  Endine Tallinna keskkonnaameti juht Arvo Käärd, kes kuulus samuti Keskerakonda, lahkus ametist omal soovil selle aasta septembris, väidetavalt olid lahkumise taga lahkhelid linnajuhtidega. Sama segastel põhjustel lahkus ka varasem juht Tõnu Tuppits.
  Äripäevale on öeldud, et Käärdi üheks lahkumispõhjusteks võib olla "parteiliste" projektide toppamajäämine.
  Popel on 2004. aastast Keskerakonna liige, nagu ka tema abikaasa Jelena.
  Popel on ka väga hea tuttav oma ülemuse, Tallinna abilinnapea Deniss Boroditšiga, kes omakorda on varasematel aastatel olnud Siim ja Sulev Seppiku äripartner. Seega võib öelda, et keskkonna valdkonda kureerib Tallinnas üks sõpruskond või äripartnerid.
  Sarnaselt Seppikuga kiidab ka Boroditš Popelit. "Tähtis on see, et ameti juht peab juhtima. Ja juhtimiskogemus on tal kõva," ütles Boroditš. Tema sõnul korraldati keskkonnaameti juhi kohale konkurss, kandideerijad pidid kirjutama essee.
  "Eks keskkonnaameti juht peab lahendama elulisi küsimusi, näiteks kalmistute ja jäätmetega seonduvaid. Õige oleks neid probleeme vaadata just tarbija seisukohast," rääkis Boroditš.
  Äripäev üritas linnavalitsuse tippametnike sekka jõudnud Popelilt saada intervjuud paar nädalat tagasi, kuid mees vältis küsimustele vastamist. 29. septembril saatsime esimesed küsimused ning tundsime huvi tema kompetentsi vastu keskkonna valdkonnas ja soovisime teada tema eesmärke uues ametis.
  "Mul on tõesti väga kiire aeg, on vaja endises kohas otsad kokku tõmmata," ütles Popel septembris telefonitsi. Hiljem ta enam telefoni vastu ei võtnud. Samad küsimused sai Popel ka 4. oktoobril Tallinna linnavalitsuse e-postiaadressil.
  Kuna Popel ei vastanud telefonile, siis 6. oktoobril laekusid samad küsimused ka tema sekretäri Kristina Zotejeva e-postkasti.
  Kui küsisime Tallinna abilinnapea Deniss Boroditši käest, miks uus keskkonnaameti juht vaikib, vastas Boroditš: võite arvata, et esimesed päevad uues ametis -see on hullumaja!
  Vastused e-kirjadele ja seal olevatele küsimustele saime alles eile. "Olen uues ametis töötanud nädal aega. Praegu tutvun ametis seni kehtestatud töökorraldusega. Kindlasti on, mida muuta ning kuhu areneda, sellest räägiks konkreetsemalt siis, kui sisseelamisperiood on läbi," ütles Popel.
  Popel ütles, et lõpetanud Concordia Rahvusvahelise Ülikooli ärijuhtimise erialal ja töötanud maa- ja meretranspordi valdkonnas.
  "Töö käigus olen kokku puutunud jäätmekäitlusega, ohtlike veoste veoga, oman kogemusi keskkonnatehnika valdkonnas. Tegutsedes müügi- ja tegevjuhina suurtes ettevõtetes, olen omandanud pikaajalise juhtimiskogemuse. Minu alluvuses töötas 45-103 inimest," selgitas ta.
  Popeli palk on 34 700 krooni kuus ning kolmekuuline katseaeg kehtib kuni aasta lõpuni.
  Siim ja Sulev Seppikule kuuluv MultiVara, kes on tehinguid teinud Edgar Savisaare likviidsusprobleemi lahendada aidanud ettevõtja firmaga, on saanud tundmatutelt isikutelt laenu 130 miljonit krooni, millest 78 miljonit intressivabalt.
  2009. aasta MultiVara majandusaasta aruandest selgub, et lisaks juriidilistele isikutele on MultiVarale ka üks omanikega mitteseotud eraisik andnud intressivabalt laenu 8 miljonit krooni.
  Kokku on MultiVara eelmise aasta lõpu seisuga võtnud laenu 159 miljonit krooni, samas on ettevõtte varade maht 158 miljonit krooni.
  MultiVara omanik Sulev Seppik ei soovinud kommenteerida laenude päritolu. Küsimusele, kellelt laenas Seppikute firma 130 miljonit krooni, vastas ta: "Ei või öelda. Ma ei taha kommenteerida mingisuguseid enda bilansikirjeid. "Ma ei kujuta ette, kellele see võiks huvi pakkuda," lisas Seppik.
  "Võin öelda, et tegemist oli tingimusliku tehinguga ja see ei ohusta otseselt meie ettevõtte omakapitali. Tingimuslik selles mõttes, et peab saabuma mingi tingimus selleks, et see nõue nii suur oleks. Juhul kui tingimust ei saabu, siis nõuet pole," lisas Seppik.
  "Sõlmitud tehingu raames kohustus MultiVara tasuma teatud summa tingimusel, et teatud vara eest pakutakse teatud hinda. Praegust turuolukorda arvestades ei ole selliselt fikseeritud pakkumise saamine reaalne ning kui ka oleks, suureneks vastava summa võrra ka MultiVara aktivad ehk igal juhul ei oleks omakapital negatiivne," on kirjas majandusaasta aruandes.
  MultiVara on ka ise laene välja andnud.
  Siim ja Sulev Seppiku tuntuim tehing on Tallinnas aadressil Pärnu mnt 67a asuva Ajakirjandusmaja ost ja hilisem müük.
  2006. aastal ostis OÜ Hexanor Ajakirjandusmaja ligi 120 miljoni krooniga. Hexanorist pool kuulus Siim ja Sulev Seppiku firmale Multivara ning teine pool Kristian Kessneri OÜ-le Vexiro. Müüjaks oli Andres Saamele kuuluv AS Toompeamaja. Hansapanga asutajana tuntuks saanud Saame oli Ajakirjandusmaja omanik 1999. aastast.
  Majandusaasta aruande järgi müüs Hexanor 2007. aasta suvel kinnistu 203,4 miljoni krooniga edasi Iiri päritolu rahvusvahelisse kinnisvaraarendus- ja ehitusfirmade gruppi O'Flynn Groupi kuuluvale Tiger Properties JH-le.
  Uus omanik seadis kinnistule aga ostuhinnast suurema ehk 203 miljoni krooni suuruse hüpoteegi Saksamaa Aareal Bank AG kasuks.
  2007. aastal annetasid Siim ja Sulev Seppik Keskerakonnale 1,15 miljonit krooni.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Rasmus Pikkani: ärme investeeri nii, nagu homset ei oleks
Jätkusuutlikule investeerimisele ja pensionifondidele mõtlevad inimesed peaksid lähtuma ennekõike soovist aidata luua endale ning oma järeltulijatele paremat tulevikku, mitte üksnes ahvatlusest haarata kinni järjekordsest uuest ja tulusast investeerimistrendist, kirjutab Luminori Baltikumi pensioniüksuse juht Rasmus Pikkani.
Jätkusuutlikule investeerimisele ja pensionifondidele mõtlevad inimesed peaksid lähtuma ennekõike soovist aidata luua endale ning oma järeltulijatele paremat tulevikku, mitte üksnes ahvatlusest haarata kinni järjekordsest uuest ja tulusast investeerimistrendist, kirjutab Luminori Baltikumi pensioniüksuse juht Rasmus Pikkani.
Tulemuste ootus keris indekseid ülespoole
USA peamised indeksid lõpetasid päeva kergelt rohelises, kui investorid ootavad suure huviga suurte tehnoloogiaettevõtete teise kvartali tulemusi ning Föderaalreservi kohtumist, vahendab Bloomberg.
USA peamised indeksid lõpetasid päeva kergelt rohelises, kui investorid ootavad suure huviga suurte tehnoloogiaettevõtete teise kvartali tulemusi ning Föderaalreservi kohtumist, vahendab Bloomberg.
Raadiohommikus: Tesla teise kvartali tulemustest, Ööd Mirror Houses investeeringust ja e-kaubanduse rekordaastast
Peegelmaju tootev Ööd Grupp sai investeeringu rahvusvahelisest investeerimisfirmalt BBox, et oma tegevust laiendada. Stuudios on külas Öödi üks asutajatest Andreas Tiik, räägime temaga ettevõtte tulevikuplaanidest.
Peegelmaju tootev Ööd Grupp sai investeeringu rahvusvahelisest investeerimisfirmalt BBox, et oma tegevust laiendada. Stuudios on külas Öödi üks asutajatest Andreas Tiik, räägime temaga ettevõtte tulevikuplaanidest.
Nädala raadiohitid: edukate naiste õppetunnid ja muudatused ühisrahastuses
Eestis paljude investorite seas menukad ühisrahastusportaalid peavad selle aasta novembriks oma tegevust põhjalikult muutma. Äripäeva raadio selle nädala ühest kõige kuulatumast saatest saab teada, mis muutusi ühisrahastusportaale ees ootab ja kuidas need muudatused turgu mõjutavad.
Eestis paljude investorite seas menukad ühisrahastusportaalid peavad selle aasta novembriks oma tegevust põhjalikult muutma. Äripäeva raadio selle nädala ühest kõige kuulatumast saatest saab teada, mis muutusi ühisrahastusportaale ees ootab ja kuidas need muudatused turgu mõjutavad.