Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Laenunäidendi partneri tähelend

    Neitsisaartele registreeritud firma Primelight Overseas Holdingul on Eestis kaks tütarfirmat. Bravotexi-nimelist firmat juhib Keskerakonna ühe võtmepoliitiku Ain Seppiku poeg Sulev Seppik.
    See ettevõte otsustaski rahahätta sattunud Edgar Savisaarele anda 2,7 miljoni krooni suuruse lühiajalise laenu, mille Savisaar hiljem enda sõnade kohaselt refinantseeris Liechtensteini ettevõtja Peter Kaiseri abil.
    Bravotexi kõrval omab aga see salapärane Neitsisaarte ettevõtja Eestis veel teist firmat, mille nimi on Blueray Invest. Selle ettevõtte äripartner on Tallinna uueks keskkonnaameti juhiks saanud avalikkusele seni tundmatu keskerakondlane Otto Popel. Samuti oli Popel kuni 5. oktoobrini Blueray Investi juhatuse liige.
    Küsimusele, millega Neitsisaarte firma Primelight Overseas Holding tegeleb ja kes on selle omanikud, vastas Popel: "Palun nendes küsimustes pöörduda vastava firma poole, kuna minu praegune töövaldkond ei ole enam ettevõtlusega seotud."
    Enne Tallinna linna palgale asumist kuulus Popel laevade agenteerimise ja opereerimisega tegeleva firma Baltic Maritime Service juhtkonda. Ettevõttes on tal ka 10% suurune osalus. Ülejäänu kuulub Sulev Seppiku firmale Enerqvist. Ka selle ettevõtte omanikuks oli lühikest aega Blueray Invest.
    Huvitav asjaolu on, et Baltic Maritime Service'i nõukogu liige oli kuni 2009. aasta veebruarini Tallinna keskkonnaameti juhataja kt ehk praegu Popeli asetäitja Relo Ligi. Ta oli selles firmas ka nõukogu liige ehk omanike esindaja ajal, kui ettevõtet kontrollis too salapärane Neitsisaarte ettevõtja.
    Sulev Seppik ütles, et Popel on end taandanud tema firma juhatuse liikme kohalt ning tegutseb edaspidi avalikus teenistuses. Popeli kohta jätkus Seppikul vaid kiidusõnu. "Ta on üks töökamaid inimesi, keda tean," ütles Seppik.
    Endine Tallinna keskkonnaameti juht Arvo Käärd, kes kuulus samuti Keskerakonda, lahkus ametist omal soovil selle aasta septembris, väidetavalt olid lahkumise taga lahkhelid linnajuhtidega. Sama segastel põhjustel lahkus ka varasem juht Tõnu Tuppits.
    Äripäevale on öeldud, et Käärdi üheks lahkumispõhjusteks võib olla "parteiliste" projektide toppamajäämine.
    Popel on 2004. aastast Keskerakonna liige, nagu ka tema abikaasa Jelena.
    Popel on ka väga hea tuttav oma ülemuse, Tallinna abilinnapea Deniss Boroditšiga, kes omakorda on varasematel aastatel olnud Siim ja Sulev Seppiku äripartner. Seega võib öelda, et keskkonna valdkonda kureerib Tallinnas üks sõpruskond või äripartnerid.
    Sarnaselt Seppikuga kiidab ka Boroditš Popelit. "Tähtis on see, et ameti juht peab juhtima. Ja juhtimiskogemus on tal kõva," ütles Boroditš. Tema sõnul korraldati keskkonnaameti juhi kohale konkurss, kandideerijad pidid kirjutama essee.
    "Eks keskkonnaameti juht peab lahendama elulisi küsimusi, näiteks kalmistute ja jäätmetega seonduvaid. Õige oleks neid probleeme vaadata just tarbija seisukohast," rääkis Boroditš.
    Äripäev üritas linnavalitsuse tippametnike sekka jõudnud Popelilt saada intervjuud paar nädalat tagasi, kuid mees vältis küsimustele vastamist. 29. septembril saatsime esimesed küsimused ning tundsime huvi tema kompetentsi vastu keskkonna valdkonnas ja soovisime teada tema eesmärke uues ametis.
    "Mul on tõesti väga kiire aeg, on vaja endises kohas otsad kokku tõmmata," ütles Popel septembris telefonitsi. Hiljem ta enam telefoni vastu ei võtnud. Samad küsimused sai Popel ka 4. oktoobril Tallinna linnavalitsuse e-postiaadressil.
    Kuna Popel ei vastanud telefonile, siis 6. oktoobril laekusid samad küsimused ka tema sekretäri Kristina Zotejeva e-postkasti.
    Kui küsisime Tallinna abilinnapea Deniss Boroditši käest, miks uus keskkonnaameti juht vaikib, vastas Boroditš: võite arvata, et esimesed päevad uues ametis -see on hullumaja!
    Vastused e-kirjadele ja seal olevatele küsimustele saime alles eile. "Olen uues ametis töötanud nädal aega. Praegu tutvun ametis seni kehtestatud töökorraldusega. Kindlasti on, mida muuta ning kuhu areneda, sellest räägiks konkreetsemalt siis, kui sisseelamisperiood on läbi," ütles Popel.
    Popel ütles, et lõpetanud Concordia Rahvusvahelise Ülikooli ärijuhtimise erialal ja töötanud maa- ja meretranspordi valdkonnas.
    "Töö käigus olen kokku puutunud jäätmekäitlusega, ohtlike veoste veoga, oman kogemusi keskkonnatehnika valdkonnas. Tegutsedes müügi- ja tegevjuhina suurtes ettevõtetes, olen omandanud pikaajalise juhtimiskogemuse. Minu alluvuses töötas 45-103 inimest," selgitas ta.
    Popeli palk on 34 700 krooni kuus ning kolmekuuline katseaeg kehtib kuni aasta lõpuni.
    Siim ja Sulev Seppikule kuuluv MultiVara, kes on tehinguid teinud Edgar Savisaare likviidsusprobleemi lahendada aidanud ettevõtja firmaga, on saanud tundmatutelt isikutelt laenu 130 miljonit krooni, millest 78 miljonit intressivabalt.
    2009. aasta MultiVara majandusaasta aruandest selgub, et lisaks juriidilistele isikutele on MultiVarale ka üks omanikega mitteseotud eraisik andnud intressivabalt laenu 8 miljonit krooni.
    Kokku on MultiVara eelmise aasta lõpu seisuga võtnud laenu 159 miljonit krooni, samas on ettevõtte varade maht 158 miljonit krooni.
    MultiVara omanik Sulev Seppik ei soovinud kommenteerida laenude päritolu. Küsimusele, kellelt laenas Seppikute firma 130 miljonit krooni, vastas ta: "Ei või öelda. Ma ei taha kommenteerida mingisuguseid enda bilansikirjeid. "Ma ei kujuta ette, kellele see võiks huvi pakkuda," lisas Seppik.
    "Võin öelda, et tegemist oli tingimusliku tehinguga ja see ei ohusta otseselt meie ettevõtte omakapitali. Tingimuslik selles mõttes, et peab saabuma mingi tingimus selleks, et see nõue nii suur oleks. Juhul kui tingimust ei saabu, siis nõuet pole," lisas Seppik.
    "Sõlmitud tehingu raames kohustus MultiVara tasuma teatud summa tingimusel, et teatud vara eest pakutakse teatud hinda. Praegust turuolukorda arvestades ei ole selliselt fikseeritud pakkumise saamine reaalne ning kui ka oleks, suureneks vastava summa võrra ka MultiVara aktivad ehk igal juhul ei oleks omakapital negatiivne," on kirjas majandusaasta aruandes.
    MultiVara on ka ise laene välja andnud.
    Siim ja Sulev Seppiku tuntuim tehing on Tallinnas aadressil Pärnu mnt 67a asuva Ajakirjandusmaja ost ja hilisem müük.
    2006. aastal ostis OÜ Hexanor Ajakirjandusmaja ligi 120 miljoni krooniga. Hexanorist pool kuulus Siim ja Sulev Seppiku firmale Multivara ning teine pool Kristian Kessneri OÜ-le Vexiro. Müüjaks oli Andres Saamele kuuluv AS Toompeamaja. Hansapanga asutajana tuntuks saanud Saame oli Ajakirjandusmaja omanik 1999. aastast.
    Majandusaasta aruande järgi müüs Hexanor 2007. aasta suvel kinnistu 203,4 miljoni krooniga edasi Iiri päritolu rahvusvahelisse kinnisvaraarendus- ja ehitusfirmade gruppi O'Flynn Groupi kuuluvale Tiger Properties JH-le.
    Uus omanik seadis kinnistule aga ostuhinnast suurema ehk 203 miljoni krooni suuruse hüpoteegi Saksamaa Aareal Bank AG kasuks.
    2007. aastal annetasid Siim ja Sulev Seppik Keskerakonnale 1,15 miljonit krooni.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestlane tõusis suure Soome börsifirma ärijuhiks
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.