Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Laenunäidendi partneri tähelend

  Neitsisaartele registreeritud firma Primelight Overseas Holdingul on Eestis kaks tütarfirmat. Bravotexi-nimelist firmat juhib Keskerakonna ühe võtmepoliitiku Ain Seppiku poeg Sulev Seppik.
  See ettevõte otsustaski rahahätta sattunud Edgar Savisaarele anda 2,7 miljoni krooni suuruse lühiajalise laenu, mille Savisaar hiljem enda sõnade kohaselt refinantseeris Liechtensteini ettevõtja Peter Kaiseri abil.
  Bravotexi kõrval omab aga see salapärane Neitsisaarte ettevõtja Eestis veel teist firmat, mille nimi on Blueray Invest. Selle ettevõtte äripartner on Tallinna uueks keskkonnaameti juhiks saanud avalikkusele seni tundmatu keskerakondlane Otto Popel. Samuti oli Popel kuni 5. oktoobrini Blueray Investi juhatuse liige.
  Küsimusele, millega Neitsisaarte firma Primelight Overseas Holding tegeleb ja kes on selle omanikud, vastas Popel: "Palun nendes küsimustes pöörduda vastava firma poole, kuna minu praegune töövaldkond ei ole enam ettevõtlusega seotud."
  Enne Tallinna linna palgale asumist kuulus Popel laevade agenteerimise ja opereerimisega tegeleva firma Baltic Maritime Service juhtkonda. Ettevõttes on tal ka 10% suurune osalus. Ülejäänu kuulub Sulev Seppiku firmale Enerqvist. Ka selle ettevõtte omanikuks oli lühikest aega Blueray Invest.
  Huvitav asjaolu on, et Baltic Maritime Service'i nõukogu liige oli kuni 2009. aasta veebruarini Tallinna keskkonnaameti juhataja kt ehk praegu Popeli asetäitja Relo Ligi. Ta oli selles firmas ka nõukogu liige ehk omanike esindaja ajal, kui ettevõtet kontrollis too salapärane Neitsisaarte ettevõtja.
  Sulev Seppik ütles, et Popel on end taandanud tema firma juhatuse liikme kohalt ning tegutseb edaspidi avalikus teenistuses. Popeli kohta jätkus Seppikul vaid kiidusõnu. "Ta on üks töökamaid inimesi, keda tean," ütles Seppik.
  Endine Tallinna keskkonnaameti juht Arvo Käärd, kes kuulus samuti Keskerakonda, lahkus ametist omal soovil selle aasta septembris, väidetavalt olid lahkumise taga lahkhelid linnajuhtidega. Sama segastel põhjustel lahkus ka varasem juht Tõnu Tuppits.
  Äripäevale on öeldud, et Käärdi üheks lahkumispõhjusteks võib olla "parteiliste" projektide toppamajäämine.
  Popel on 2004. aastast Keskerakonna liige, nagu ka tema abikaasa Jelena.
  Popel on ka väga hea tuttav oma ülemuse, Tallinna abilinnapea Deniss Boroditšiga, kes omakorda on varasematel aastatel olnud Siim ja Sulev Seppiku äripartner. Seega võib öelda, et keskkonna valdkonda kureerib Tallinnas üks sõpruskond või äripartnerid.
  Sarnaselt Seppikuga kiidab ka Boroditš Popelit. "Tähtis on see, et ameti juht peab juhtima. Ja juhtimiskogemus on tal kõva," ütles Boroditš. Tema sõnul korraldati keskkonnaameti juhi kohale konkurss, kandideerijad pidid kirjutama essee.
  "Eks keskkonnaameti juht peab lahendama elulisi küsimusi, näiteks kalmistute ja jäätmetega seonduvaid. Õige oleks neid probleeme vaadata just tarbija seisukohast," rääkis Boroditš.
  Äripäev üritas linnavalitsuse tippametnike sekka jõudnud Popelilt saada intervjuud paar nädalat tagasi, kuid mees vältis küsimustele vastamist. 29. septembril saatsime esimesed küsimused ning tundsime huvi tema kompetentsi vastu keskkonna valdkonnas ja soovisime teada tema eesmärke uues ametis.
  "Mul on tõesti väga kiire aeg, on vaja endises kohas otsad kokku tõmmata," ütles Popel septembris telefonitsi. Hiljem ta enam telefoni vastu ei võtnud. Samad küsimused sai Popel ka 4. oktoobril Tallinna linnavalitsuse e-postiaadressil.
  Kuna Popel ei vastanud telefonile, siis 6. oktoobril laekusid samad küsimused ka tema sekretäri Kristina Zotejeva e-postkasti.
  Kui küsisime Tallinna abilinnapea Deniss Boroditši käest, miks uus keskkonnaameti juht vaikib, vastas Boroditš: võite arvata, et esimesed päevad uues ametis -see on hullumaja!
  Vastused e-kirjadele ja seal olevatele küsimustele saime alles eile. "Olen uues ametis töötanud nädal aega. Praegu tutvun ametis seni kehtestatud töökorraldusega. Kindlasti on, mida muuta ning kuhu areneda, sellest räägiks konkreetsemalt siis, kui sisseelamisperiood on läbi," ütles Popel.
  Popel ütles, et lõpetanud Concordia Rahvusvahelise Ülikooli ärijuhtimise erialal ja töötanud maa- ja meretranspordi valdkonnas.
  "Töö käigus olen kokku puutunud jäätmekäitlusega, ohtlike veoste veoga, oman kogemusi keskkonnatehnika valdkonnas. Tegutsedes müügi- ja tegevjuhina suurtes ettevõtetes, olen omandanud pikaajalise juhtimiskogemuse. Minu alluvuses töötas 45-103 inimest," selgitas ta.
  Popeli palk on 34 700 krooni kuus ning kolmekuuline katseaeg kehtib kuni aasta lõpuni.
  Siim ja Sulev Seppikule kuuluv MultiVara, kes on tehinguid teinud Edgar Savisaare likviidsusprobleemi lahendada aidanud ettevõtja firmaga, on saanud tundmatutelt isikutelt laenu 130 miljonit krooni, millest 78 miljonit intressivabalt.
  2009. aasta MultiVara majandusaasta aruandest selgub, et lisaks juriidilistele isikutele on MultiVarale ka üks omanikega mitteseotud eraisik andnud intressivabalt laenu 8 miljonit krooni.
  Kokku on MultiVara eelmise aasta lõpu seisuga võtnud laenu 159 miljonit krooni, samas on ettevõtte varade maht 158 miljonit krooni.
  MultiVara omanik Sulev Seppik ei soovinud kommenteerida laenude päritolu. Küsimusele, kellelt laenas Seppikute firma 130 miljonit krooni, vastas ta: "Ei või öelda. Ma ei taha kommenteerida mingisuguseid enda bilansikirjeid. "Ma ei kujuta ette, kellele see võiks huvi pakkuda," lisas Seppik.
  "Võin öelda, et tegemist oli tingimusliku tehinguga ja see ei ohusta otseselt meie ettevõtte omakapitali. Tingimuslik selles mõttes, et peab saabuma mingi tingimus selleks, et see nõue nii suur oleks. Juhul kui tingimust ei saabu, siis nõuet pole," lisas Seppik.
  "Sõlmitud tehingu raames kohustus MultiVara tasuma teatud summa tingimusel, et teatud vara eest pakutakse teatud hinda. Praegust turuolukorda arvestades ei ole selliselt fikseeritud pakkumise saamine reaalne ning kui ka oleks, suureneks vastava summa võrra ka MultiVara aktivad ehk igal juhul ei oleks omakapital negatiivne," on kirjas majandusaasta aruandes.
  MultiVara on ka ise laene välja andnud.
  Siim ja Sulev Seppiku tuntuim tehing on Tallinnas aadressil Pärnu mnt 67a asuva Ajakirjandusmaja ost ja hilisem müük.
  2006. aastal ostis OÜ Hexanor Ajakirjandusmaja ligi 120 miljoni krooniga. Hexanorist pool kuulus Siim ja Sulev Seppiku firmale Multivara ning teine pool Kristian Kessneri OÜ-le Vexiro. Müüjaks oli Andres Saamele kuuluv AS Toompeamaja. Hansapanga asutajana tuntuks saanud Saame oli Ajakirjandusmaja omanik 1999. aastast.
  Majandusaasta aruande järgi müüs Hexanor 2007. aasta suvel kinnistu 203,4 miljoni krooniga edasi Iiri päritolu rahvusvahelisse kinnisvaraarendus- ja ehitusfirmade gruppi O'Flynn Groupi kuuluvale Tiger Properties JH-le.
  Uus omanik seadis kinnistule aga ostuhinnast suurema ehk 203 miljoni krooni suuruse hüpoteegi Saksamaa Aareal Bank AG kasuks.
  2007. aastal annetasid Siim ja Sulev Seppik Keskerakonnale 1,15 miljonit krooni.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Ökonomist: kiire hinnatõus on hakanud tarbimist piirama
Vahe hindade ja sissetulekute vahel käriseb järjest suuremaks, kirjutab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Vahe hindade ja sissetulekute vahel käriseb järjest suuremaks, kirjutab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Modera kasvatas poole aastaga müüki 60%
Automüügitarkvara tootev Eesti ettevõte Modera kasvatas selle aasta esimesel poolel müüki 60%, ettevõtte tulu ulatus 654 846 euroni.
Automüügitarkvara tootev Eesti ettevõte Modera kasvatas selle aasta esimesel poolel müüki 60%, ettevõtte tulu ulatus 654 846 euroni.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Riigikogu ratifitseeris Soome ja Rootsi ühinemise NATOga
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Soome landitootja koondab Pärnus 35 töötajat Sõda ja sanktsioonid tekitavad ebakindlust
Landitootja Rapala Eesti AS, mis kuulub Helsingi börsil noteeritud Rapala kontserni, koondab töötukassa andmetel 35 inimest.
Landitootja Rapala Eesti AS, mis kuulub Helsingi börsil noteeritud Rapala kontserni, koondab töötukassa andmetel 35 inimest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.