Birjo Must • 13. oktoober 2010 kell 15:14

Enn Veskimägi: ettevõtjad on läinud kergema vastupanu teed

Eestlaste vähene aktiivsus Skandinaavia turgudele sisenemisel tuleneb sellest, et kohalikud ettevõtjad on aastate jooksul läinud kergema vastupanu teed ja pole ise pidanud palju pingutama, arvas ettevõtja Enn Veskimägi.

Äripäevale antud intervjuus rääkis Joakim Helenius, et siinsed ettevõtjad ei julge ennast Skandinaavia turgudele müüa, kuna nad kahtlevad oma toodete ja teenuste headuses.

"Ma arvan, et osaliselt on Heleniusel kindlasti õigus, kuid kõigi Eesti ettevõtjate nimel ma seda väita ei julgeks," kommenteeris tööandjate keskliitu juhtiv Veskimägi.

Tema sõnul tuleb tänane ekspordinäitaja kasvutrend ikkagi suures osas allhanke ettevõtetest. "Neid, kes oma toodete ja turundusega on läinud Skandinaavia turule, on väga vähe ja suure osa moodustab ikkagi allhange," lisas ta.

Veskimägi arvates on Eesti ettevõtjad aastate jooksul läinud kergema vastupanu teed. "Skandinaavia ettevõtjad on tulnud ja toonud meile tellimusi, seega pole me ise pidanud tootearenduse ega turundusega tegelema," märkis ta.

Kuna turundus on kallis lõbu, seisab Veskimägi sõnul Eesti agressiivne müük Skandinaavia turgudele eelkõige rahastamise taga. "Nii nagu tootearenduski, nõuab turundus palju rahalisi vahendeid. Eestis jääb asi paratamatult väikeste võimaluste taha," lisas ta.

Hetkel kuum