Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  17 a eest valisid eestlased nõukajärgselt kohalikke juhte

  Äripäev avaldab tänavu igapäevast ärikalendri sarja, kust saab lugeda, mis on juhtunud Eesti majanduses sellel konkreetsel päeval viimase kahekümne aasta jooksul.

  20 aastat tagasi
  17.10.1990. Tegevust alustas värvimüügifirma AS Kemiflora, kui müüs oma vastavatud valuutapoes esimese värvipurgi.
  19 aastat tagasi
  17.10.1991. Eesti Ülemnõukogu võttis vastu EV maareformiseaduse (maareformi käigus tagastati, asendati või kompenseeriti endistele omanikele või nende õigusjärglastele õigusvastaselt võõrandatud maa, anti tasu eest või tasuta maa era-ja munitsipaalomandusse ning määrati kindlaks riigi omandusse jäetav maa; maareformiseadus jõustus 1.11.91).
  17.10.1991. Toomas Mendelson astus Tartu linnapea kohalt tagasi (oli sellel kohal alates 30.06.87).
  17 aastat tagasi
  17.10.1993. Taasiseseisvunud Eestis olid esimesed kohaliku omavalitsuse valimised, valimas käis 52,6 protsenti hääleõiguslikest kodanikest.
  Järgmised kohaliku omavalitsuse valimised olid: 20.10.96 (valimas käis 52,5%), 17.10.99 (49,8%), 20.10.02 (52,5%), 16.10.05 (47,4&%), 18.10.09 (60,57%).
  15 aastat tagasi
  17.10.1995. Tootmiskoondise Marat renditud varad erastas 17 miljoni krooni eest KND Marat AS.
  17.10.1995. AS Tridens ja Suurbritannia firma Allied Domecq Group asutasid ASi ADT S&W, mis hakkas importima alkohoolseid jooke.
  14 aastat tagasi
  17.10.1996. Maailma üks juhtivaid andmebaasitarkvara loojaid Oracle avas Tallinnas oma ametliku esinduse Baltikumis.
  17.10.1996. Tartu valmivasse reoveepuhastisse lasti esimest korda sisse vesi ja algasid veepidavuse katsetused (Tartu veepuhastusseadmete esimene etapp käivitus 27.11.96).
  17.10.1996. Asutati AS Emajõe Ärikeskus, millest 80 protsenti omas AS Estiko ja 20 protsenti AS Tarbus (Tarbus müüs kaasaktsionärile oma osaluse 16.10.00).
  17.10.1996. Metalliäriga tegelev Sillamäe firma AS Ekos ostis oksjonil ainsa osalejana alghinnaga ehk 1,6 miljoni krooniga Narva-Jõesuu hotelli Liivaranna.
  17.10.1996. Tallinna ringkonnakohus mõistis ASi Japauto süüdi kõlvatud konkurentsis ja mõistis firmalt ASi Staier kasuks välja 0,2 miljonit krooni (Tallinna linnakohus tunnistas 7.06.96 Japauto tegevuse Staieri töötaja ärakasutamises ja ärisaladuste kuritarvitamises kõlvatuks konkurentsiks, tegu oli esimese korraga, kui keegi kõlvatus konkurentsis süüdi tunnistati).
  13 aastat tagasi
  17.10.1997. Maapangas vahetus juhatuse esimees: panka alates 8.04.97 juhtinud Kalev Raidjõe vabastati ametist ja uueks juhatuse esimeheks kinnitati Arvo Sarapuu, kes enne seda oli alates 1989. aastast Järva maavanem (Sarapuu asus ametisse 27.10.97 ja juhtis Maapanka kuni 5.06.98).
  10 aastat tagasi
  17.10.2000. AS Rehviekspert avas Tallinnas Peterburi teel tollal Balti riikide suurima rehvikeskuse.
  17.10.2000. Tallinna linnakohus mõistis rahandusministeeriumi endise kantsleri Agu Lellepi süüdi korruptsioonis ja rahandusministeeriumi endise asekantsleri Peep Lassi süüdi ametiseisundi kuritarvitamises ning karistas Lellepit tingimisi vangistusega üheaastase katseajaga ning Lassi karistas 24 600-kroonise rahatrahviga. (Tallinna ringkonnakohus jättis otsuse 15.01.01 muutmata).
  17.10.2000. Harry Hein pani maha päästeameti peadirektori ametikoha, sest ta nimetati piirvalveameti peadirektoriks (Hein juhtis päästeametit alates 1.10.91).
  9 aastat tagasi
  17.10.2001. Riigikogu võttis vastu väärtpaberituru seaduse, kus mitmed senised mõisted olid asendatud üheselt mõistetavate rahvusvaheliste mõistetega.
  8 aastat tagasi
  17.10.2002. Soome laevafirma Silja Line tütarettevõte SeaWind Line laev Star Wind tegi esimese reisi Tallinna–Helsingi liinil.
  17.10.2002. Siim Raie kinnitati Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektoriks, enne seda oli ta samas turundusdirektor ja viimased kolm kuud peadirektori kohusetäitja.
  17.10.2002. Madis Kallion lahkus Tagatisfondi juhataja kohalt (oli Tagatisfondi eelkäija Hoiuste Tagamise Fondi peadirektor alates 18.09.98) ja Tagatisfondi uueks juhatajaks sai Andres Penjam, kes enne seda töötas alates 1992. aastast Eesti Panga pearaamatupidajana.
  7 aastat tagasi
  17.10.2003. Skandinaavia piimanduskontsern Ingman Foods OY omandas sajaprotsendilise osaluse Eesti hulgikaubandusfirmas ASis Pajunen (uus ettevõte hakkas alates 27.11.03 kandma ärinime AS Ingman Jäätised).
  17.10.2003. Tartu maakohus kuulutas välja väikebussidega Tallinna ja Tartu vahel reisijatevedusid teostanud OÜ Bussiveod pankroti.
  5 aastat tagasi
  17.10.2005. Robert Antropov asus tööle Paldiski Sadamate ASi juhatuse esimehena, viimati oli ta alates 10.06.03 kuni 31.08.05 politseiameti peadirektor (Antropov oli Paldiski Sadamate juht kuni 10.07.09, mil ta sai riigikogu liikmeks).
  4 aastat tagasi
  17.10.2006. AS Eesti Talleks ostis Kia autosid müünud ja hooldanud ASi KIA Auto ja OÜ Ülemiste Autokeskus, autodega hakkas tegelema Eesti Talleksi tütarfirma OÜ OptiGroup Invest (15.12.06 müüs OptiGroup Invest OÜ äsjasoetatud KIA-autoäri ASile Tallinna Kaubamaja).
  17.10.2006. Ärinime ASi Sweco Projekt all alustas tööd projektbüroode ASi ETP Grupp, ASi Eesti Projekt ja ASi Sweco Eesti ühinemisel tekkinud Baltimaade tollal suurim projekteerimisfirma.
  3 aastat tagasi
  17.10.2007. Euroopa juhtiv investorsuhete ajakiri IR Magazine nimetas rõivakaubandusettevõtte ASi Baltika parimaks Eesti firmaks investorsuhete poolest.
  17.10.2007. Jaanus Otsa lahkus Eesti suuruselt teise ehitusfirma ASi Skanska EMV juhatuse esimehe kohalt (Otsa oli alates 28.04.98 ASi EMV juhatuse esimees ja peadirektor ning aastast 2002 Skanska EMV juhatuse esimees ja peadirektor).
  17.10.2007. Olaf Herman lahkus ASi Skanska EMV ehitusdirektori ja juhatuse liikme kohalt (Herman oli ehitusdirektor alates 2002. aastast).
  17.10.2007. Anne Kallas asus tööle meediakontserni ASi Ekspress Grupp finantsdirektorina ja juhatuse liikmena, enne seda oli ta alates 2006. aastast ASi Sportland International Group finantsdirektor.
  2 aastat tagasi
  17.10.2008. Gunnar Kobin lahkus ASi Ülemiste City juhatuse esimehe ja tegevjuhi kohalt (oli sellel kohal alates 2005. aasta aprillist).
  17.10.2008. Tartu ülikooli kliinikumis suri tuntud teleajakirjanik ja saatejuht Urmas Ott.
  Allikad: Äripäev, aastaraamat Kes? Mis? Kus?, ajakiri Eesti Majanduslugu jm.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Investeerimisplatvormi juht: rikkusest pole kasu, kui meil planeeti enam pole
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.