Rivo Sarapik • 17. oktoober 2010 kell 21:00

Kas uue buumi lävel?

Ehkki häid uudiseid kinnisvaraturult on viimastel kuudel palju tulnud, on asjatundjad uue tõusu ennustamisel enam kui tagasihoidlikud. Ettevaatlikuks teeb kõrge tööpuudus, euro tulekuga kaasnev psühholoogiline efekt kohalikele, eestlaste kõrge võlakoormus, ekspordiga seotud ebakindlus, ärikinnisvaras valitsev ülepakkumine nii ladudes kui ka büroodes ning pankade jäigem laenupoliitika.

"Meie registreeritud töötus on suur, pikaajaliste töötute kohta saame infot viivisega. Majandusanalüütikud ütlevad, et töötus jääb pikalt suureks, oodata siit uut kasvu eluasemeturul on minu arvates suhteliselt optimistlik," kommenteeris EfTEN Capitali juhatuse liige Viljar Arakas Eesti Kinnisvarafirmade Liidu seminaril olukorda. Kinnisvarateeninduses kohanes kriisis tema sõnul hästi, kinnisvaraarenduses on halvemad päevad küll vast läbi, ent olukorra kiiret heaks muutumist oodata ei tasu.

Arakase sõnul unustatakse tihti, et Eesti ja Läti eraisikute võlakoormus suhtena SKTsse on Ida-Euroopa suurim. "Selle võla teenindamine on väga raske ülesanne. Mina ei julge sellist panust teha, et ilma uue SKT olulise tõusuta pangad jälle tugevalt laenu hakkavad andma," lisas Arakas. Samuti tuleb pilk peal hoida riigi suurimatel ekspordipartneritel -Skandinaavia riikidel.

"Saame siin turu põhjas olla küll, sest praegu sellist mootorit ei ole, mis turu käima paneb," kommenteeris kinnisvareaekspert Tõnu Toompark. "Tuleb euro? Mis siis? Aktiivselt räägitakse eurost seitse aastat ja selle mõjud on juba ette ära toimunud. Need, kes arvavad, et 1. jaanuarist midagi suurt toimub, eksivad. Jaanuarist võib lühiajalisi võnkeid sisse tulla, kus hindade arvutamise tõttu vaadatakse tarbimisharjumused üle. Aga et järgmine aasta kardinaalselt midagi toob, no ei tea…"

Hinnad võiksid Toomparki hinnangul elamispindadel praegu põhjas või põhja lähedal olla. "Meil riigi abi ei ole ja hinnad on kukkunud väga madalale. Mina nimetaks seda hindade uueks normaaltasemeks, sealt saab koos tööpuuduse alanemise, palkade ja majanduse kasvuga tõusta," lisas Arakas.

Colliers International Eesti analüütikute hinnangul aga toob euro ärikinnisvarale välisinvestori tähelepanu. Otsa tegi lahti kuu aega tagasi Kobe Asset 2, mis müüs Tallinnas Lasnamäel asuva Ericssoni tehase kinnistu ligi 165 miljoni krooni eest Rootsi päritolu investorile.

Hetkel kuum